Kabel-TV. Obligatorisk?

Hej,

I vår Brf har styrelse länge diskuterat om föreningen skall eller inte teckna abonnemang åt medlemmarna som ett obligatoriskt tillägg på hyresavin.
Tidigare har detta inte väckt några frågor. Nu däremot finns det medlemmar (ca 1/3) som tittar på TV på deras datorer (via Internet) eller, några få, som inte önskar alls titta på TV.
Trots det har det beslutas att teckna ett avtal med basutbud.

Personligen tycker jag att det valet borde Brf lämna åt medlemmarna själva precis som tecknande av telefon och el.

Styrelesmedlemmar som är äldre i föreningen motsätter sig detta med invändning av TV-avtal är "obligatoriskt". Jag fick dock aldrig en förklaring vad detta "obligatorisk" beror på. Finns det något nationellt beslut eller liknande om detta, eller något mindre regel som åberopas?

Tack!
Av anonym användare , 10:13, 07 juni 2015
Rösta
2,5

Senaste svar på tråden

Hej,

Mycket intressant fråga du tar upp och säkert något som fler föreningar kommer att stöta på framöver. I takt med att gränsen mellan "vanlig" TV och tjänster via bredban suddas ut är det inte alls lika självklart med de obligatoriska abonnemangen från kabelbolagen.
Tyvärr finns inga prejudikat, som vi har hittat iaf, utan detta faller inom det vanliga regelverket så här långt.

Så här mycket kan dock sägas. TV-avtal är inte obligatorisk i sig. Föreningen har dock möjlighet att teckna avtal för samtliga medlemmar om detta gagnar föreningen och det finns ett majoritetsstöd för detta. Enligt föreningslagen får dock inte enskild medlem särbehandlas, varken positivt eller negativt.

Om en så stor andel av medlemmarna som 1/3 inte längre önskar "basutbudet" som du nämner finns det absolut anledning att ta fram ett underlag för alternativ och omröstning på stämma. Även om resultatet då kan bli samma som tidigare så har ni förberett för en framtid när fler medlemmar önskar ett annat upplägg.
Av Admin (93 poster), 13:03, 12 juni 2015
Hej, intressant inlägg detta om obligatorisk tillägg av grundutbud eller inte, jag funderade på efter att jag läst detta, att om man inför ett sådant basutbud som läggs på brf-avgiften och sedan vill ha ett bredare utbud av kanaler, blir det någon form avdrag/reglering av priset pga att man redan betalar för ett basutbud via avgiften? Jag har ingen aning om hur sådant fungerar och jag kanske tänker helt galet!
Av anonym användare , 18:21, 05 februari 2016
Det beror nog helt på hur avtalet med leverantören ser ut.
Av Admin (93 poster), 11:01, 09 februari 2016
Rösta
2,5

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se