Nyheter - Räntor och räntepolitik

De senaste nyheterna kring bolåneräntor och räntepolitik från Svenska tidningar och prognosmakare.

SBAB höjer boräntor

Det statliga bolåneinstitutet SBAB höjer en rad korta och långa räntor med 0,05 procentenheter. Efter höjningen ligger SBAB:s ränta för ett bolån med tre månaders bindningstid på 1,59 procent. Räntan för lån med två års bindningstid lämnas oförändrad på 2,45 procent, medan femåringen höjs till 4,25 procent

SBAB slår rekord i rörlig ränta

Runt 90 procent av alla nya lån hos SBAB tecknas till rörlig ränta. Den höga andelen rörligt är något som får bostadsinstitutets chefsekonom att dra ner förväntningarna på Riksbankens kommande räntehöjningar.

SBAB: Riksbanken höjer hösten 2010

Bolåneinstitutet SBAB räknar fortfarande med att Riksbankens första räntehöjning kommer i september 2010 och att styrräntan kommer att ligga på 0,75 procent i slutet av 2010.

SBAB valet för den tungt belånade

Mer än var femte av snabbväxaren SBAB:s nya bolåntagare har belånat över 90 procent av sin bostad. Samtidigt använder sig bolåneinstitutet av en lägre kvar-att-leva-på-ränta än flera av sina konkurrenter.

Riksbanken: Ki spår reporänta på 0,75 % slut 2010,

(SIX) Konjunkturinstitutet bedömer att ett lågt inflationstryck och ett lågt resursutnyttjande i ekonomin kommer innebära att Riksbanken fortsätter att bedriva en mycket expansiv penningpolitik.

Goda marginaler på svenskarnas bolån

Riksbanken varnade tidigare i veckan för att låntagare kan ta för stora risker om de inte planerar för en betydligt högre ränta än i dag. Men enligt banken SBAB har de allra flesta låntagare i dag ovanligt goda marginaler.

Räntor steg på bred front

Inflationstakten i november uppgick till -0,7 procent enligt konsumentprisindex från Statistiska centralbyrån. Rensat från effekter från lägre boräntor är dock inflationen 2,3 procent.

Trefaldigad boränta om två år

Njut medan tid är. Snart rusar boräntorna ordentligt. Om två år kommer en familj med tre miljoner kronor i bolån att behöva betala drygt 5 500 kronor mer varje månad efter ränteavdrag.

SBAB sänker räntor på bundna lån

Statliga SBAB sänker boräntorna för lån bundna i två år och längre med 0,10-0,15 procentenheter. Ett tvåårigt lån får en ränta på 2,45 procent och ett femårigt lån en ränta på 4,20 procent. Tremånadersräntan lämnas oförändrad på 1,54 procent. Även Ikanobanken och SBAB:s övriga samarbetspartner, Ica-banken, Nordnet, Salus Ansvar och Bank 2, sänker sina bundna boräntor.

Sbab sänker vissa bolåneräntor med 10-15 punkte

SBAB sänker vissa bolåneräntor med 10-15 punkter den 4 december, enligt ett pressmeddelande. Den rörliga tremånadersräntan lämnas oförändrad vid 1,54 procent samtidigt som tvåårsräntan sänks med 13 punkter till 2,45 procent

Rekordmånga väljer rörligt bolån

Larmen om stigande räntor till trots - rekordmånga väljer ändå rörliga bolån.

SEB spår snar räntehöjning

Världen hämtar nu andan inför andra varvet i ett påfrestande långlopp. En exceptionell stimulanspolitik har utgjort en fungerande motvikt till den kraftiga recessionen och kreditoron.

SEB sämst på bolån

Storbanken SEB är sämst i klassen på bolån. Banken får lägst betyg när Svenskt Kvalitetsindex rankar kundnöjdheten på bolånemarknaden.

Räntedopingen håller inte för evigt

Bostadspriserna är nu tillbaka på samma nivåer som före krisen. Men frågan är vad som händer när räntan börjar höjas? Klarar du en tredubblad boränta?

Länsförsäkringar får högst betyg

Länsförsäkringar har liksom förra året de nöjdaste bolånekunderna, följt av Handelsbanken och SBAB. De får bäst betyg när Svenskt Kvalitetsindex rankar kundnöjdheten på bolånemarknaden. I botten av listan syns SEB och Swedbank.

Ingves: Hårdare bankkrav får vänta

Pendeln svänger mot mer regleringar av bankerna, konstaterar Stefan Ingves, chef för Riksbanken, i ett anförande inför Bankföreningens årsmöte på torsdagen.

SEB ändrar bolånereglerna

Nu är det slut med automatisk förlängning av bolån med långa bindningstider, i alla fall för SEB:s kunder. När lånen förlängs är det tremånadersräntan som gäller om kunden inte hör av sig.

"För tidigt att höja räntan nästa höst"

En räntehöjning från Riksbanken nästa höst är alldeles för tidig, säger fackförbundet TCO:s chefekonom Göran Zettergren.

Dags att jämka på bolånet

Du som har löpande jämkning av räntekostnaden på bolånet bör skicka in blanketten före 2 november, annars kanske inte uppgiften hinner tryckas på skattsedeln vilket innebär extrajobb för dig.
Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se