Nyheter - Ekonomi

De senaste nyheterna relaterade till föreningens ekonomi. Nya skatteregler, bokföring och besparingstips är typiska ämnen.

Skatt för oäkta borätt skjuts upp

Ägare till lägenheter i oäkta bostadsrättsföreningar kan andas ut, det blir ingen höjning av skatten till årsskiftet.

– Regeringen har inga planer på att höja skatten för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar, den nuvarande lättnadsregeln förlängs på nytt i höstens budgetproposition, försäkrar Hans Lindberg, statssekreterare med ansvar för skattefrågor hos finansminister Anders Borg.

Ränteintäkter i bostadsrättsföreningar

Många bostadsrättsföreningar begär nu omprövning av sina tidigare lämnade deklarationer. Anledningen är en dom i Högsta förvaltningsdomstolen om ränteinkomster i privatbostadsföretag.
Domen gäller endast beskattningsår som började den 1 januari 2007 eller senare. Många föreningar begär dock omprövning för äldre deklarationer. Eftersom andra skatteregler gällde då kan inte Skatteverket ändra dessa deklarationer till följd av domen.
Skatteverket rekommenderar därför bostadsrättsföreningar att endast begära omprövning för de år som påverkas av Högsta förvaltningsdomstolens dom, d.v.s. tidigast från och med de beskattningsår som började den 1 januari 2007.

Ny broschyr för brf från skatteverket

Skatteverket har precis publicerat en ny broschyr. Broschyren vänder sig till bostadsrättsföreningar och deras medlemmar och behandlar bl.a. de skattefrågor som är aktuella antingen föreningen beskattas som ett privatbostads företag eller som ett oäkta bostadsföretag.

Miljardregn över bostadsrättsföreningar

Efter en dom i Regeringsrätten kan landets bostadsrättsföreningar tillsammans få tillbaka ett par miljarder kronor.

Landets bostadsrättsföreningar kan vara berättigade till att få tillbaka inbetalda skattepengar efter ett beslut av Regeringsrätten.

Gemensam elräkning kan sänka kostnaden

Att teckna ett gemensamt elavtal kan vara ett sätt att sänka elkostnaderna. Bostadsrättsföreningen Sjöstaden 1 i Hammarby sjöstad tog ett steg till och gick samman med två grannföreningar för att få ett bättre avtal.

Sänk avgiften genom kapitaltillskott

Allt fler bostadsrättsföreningar vill skjuta över en del av lånen på medlemmarna. Syftet är att skapa lägre avgifter och bättre ekonomi för både föreningen och de enskilda hushållen. Familjen Grübb-Norléns månadsavgift sänktes med 1 645 kronor efter en insatshöjning.

SBAB tror på stark tillväxt

Pessimismen på de globala räntemarknaderna är överdriven och tillväxten kommer att bli god de närmaste åren i den globala ekonomin.

Husköpkraften stärks i Sverige

Det svenska genomsnittshushållet har drygt 49 procent högre arbetsinkomster än vad som krävs för att ha råd med husköpet. Men de regionala skillnaderna är stora. Båstadborna har landets lägsta husköpkraft tätt följda av invånarna i Stockholmsregionen.

Chockhöjning och inkassokrav följs av protest

Flera boende inom Riksbyggens bostadsrättsförening Filipstadshus 1 vägrar att betala den chockhöjda avgiften. Nu hotas de med inkassokrav.

Protester mot höga avgiftshöjningar

Boende inom Riksbyggens bostadsrättsförening Filipstadshus 1 protesterar mot höga avgiftshöjningar. Vid årsskiftet höjdes avgiften med fem procent, 1 augusti ska den höjas med ytterligare tio procent och därefter tio procent vid nästa årsskifte.

Storstadslänen leder återhämtningen

Svenskt Näringsliv räknar med att det blir storstadslänen som leder återhämtningen i den svenska ekonomin. Men varnar för följderna av ett regeringsskifte.

Skattetrycket gör hyresrätten dyrast

En nybyggd hyresrätt är i snitt 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt. De senaste årens förändringar i skatte- och subventionssystemet har ökat obalansen mellan boendeformernas ekonomiska villkor och det är hyresgästerna som är förlorarna, skriver Lennart Alexandersson och Andreas Jarud, Fastighetsägarna.

SCB: Oförändrad inflationstakt

Konsumentpriserna steg med 0,2 procent från februari till mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten var 1,2 procent, oförändrat jämfört med februari.

Bortjagat inflationsspöke gynnar börs och hushåll

Höstens oro för rusande inflation är som bortblåst på marknaden. Både centralbanker och tunga ekonomer räknar nu med att inflationen kommer att hållas i schack de närmaste åren – ett gynnsamt scenario för både aktiesparare och bolånetagare.

Svenska boendekostnader i topp

Svenskarnas boendekostnader ligger i topp jämfört med invånare i andra EU-länder. Bara danskarna betalar – om än obetydligt – mer för sitt boende, enligt en rapport från Boverket.

Tio saker talar för en bo-bubbla

2009 var året när Sveriges bruttonationalprodukt noterade den största nedgången i fredstid och arbetslösheten rusade i höjden. Men på bostadsmarknaden var det dunka-dunka på hög volym och slipsen runt huvudet. Bostadsrätter blev 20 procent dyrare och villor 10 procent. Nytt rekord, halleluja! Det som hände hösten 2008 var inte slutet på festen, utan bara en paus för att fylla på i glasen.

Rätt om ROT-avdrag

Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen, skriver att bostadsrättsägare har rätt till ROT-avdrag för tilläggsisolering. Detta är fel. Det är endast villaägare som har rätt till ROT-avdrag fullt ut.

Kraftig höjning av tomträttshyror i Karlstad

Det är relativt sett betydligt dyrare att vara tomträttsinnehavare i Karlstad än i andra kommuner. Det visar en jämförelse som Villaägarnas riksförbund har gjort.

"Jag glömde nog", sa rådgivaren

"Jag glömde nog. Men du borde själv ha frågat". Sa bankrådgivaren. Nu står den ensamstående mamman där, nyligen arbetslös, med två barn, bolån och en hopplös ekonomi. Hur gör jag när jag som bolånekund ska klaga på bristande rådgivning i banken? Får jag tillbaka pengarna för min köksrenovering när jag säljer min bostadsrätt?

SHB spår försiktig Riksbank

Handelsbankens ekonomer bedömer att återhämtningen i ekonomin fortsätter 2010.
Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se