Nyheter - Juridik

De senaste nyheterna från media kring lagar och regler som rör föreningen.

Splittrad BRF-styrelse

En konflikt i en bostadsrättsförening i Luthagen har blivit så omfattande att såväl länsstyrelsen som domstol kopplats in.

Föreningen får betala medlems straffavgift

Lägenhetsinnehavaren byggde en terrass utan att söka bygglov.
Men det är inte han utan bostadsrättsföreningen som ska betala straffavgiften, slår länsstyrelsen fast.

Mindre mobiltelefonmast inte bygglovspliktig

Förvaltningsrätten avslår ett överklagande från en bostadsrättsförening som anfört att en två och en halv meter hög mobiltelefonmast som uppförts av Telenor skulle anses bygglovspliktig

Fast jobb - men nekas medlemskap

Rafal Borkowski är fast anställd, har fått låna pengar av banken och skrivit kontrakt på en HSB-lägenhet i Stockholmsförorten Rågsved.
Men den lokala bostadsrättsföreningen har nekat honom, utan någon riktig förklaring.

Bostadsrättsförening ger 1,3M till tidigare medlem

Ledamöterna i en bostadsrättsförening avslog en ansökan om medlemskap varför köpet gick åter och lägenheten såldes för ett lägre pris. Tingsrätten finner att det inte har förelegat något hinder för ägaren att överlåta lägenheten och att föreningen har saknat skäl att inte anta de nya ägarna som medlemmar.

Branddrabbade blir utan skadestånd

Såväl hotellgäster som de boende i bostadsrättsföreningen intill det brandhärjade hotellet fick i tingsrätten rätt till mellan 15 000 och 20 000 kronor i skadestånd.
Efter hovrättsdomen får de boende i bostadsrättsföreningen ingenting.

Kraftig minskning av villainbrott

Antalet villainbrott har minskat kraftigt hittills i år jämfört med förra året. I stället är det lägenhetsinnehavarna som råkat ut för inbrottstjuvar i allt större utsträckning.

Det går bra att samäga med barnen

Göran Olsson, VD SBC anser att det är bra om barnen delar ägandet av lägenheten.

 

Bostadsrättsförening stämmer Ian Wachtmeister

Bostadsrättsförening stämmer sin förra styrelse, med Ian Wachtmeister i spetsen, på 4,6 miljoner kronor.

ROT-brottslingarna kan kapa din identitet

Ett bland många fall handlar om en bostadsrättsförening på Södermalm i Stockholm där styrelseledamöterna i dagarna fått ett brev från Skatteverket där de fått veta att de fått skattereduktion för husarbete som en privatperson utfört hemma hos dem.

"Vi har inte agerat felaktigt"

Bostadsrättsföreningen försöker svartmåla mig för händelser som ligger minst 15 år tillbaka i tiden. Sanningen är att styrelsen valt att driva lönlösa processer som kostat de boende miljonbelopp. Det säger den 45-årige projektledaren vid byggföretaget Klaffbron.

Boförening nekade romer köpa bostad

"Inga romer får komma till vår bostadsförening". Så löd beskedet från en HSB-förening i Haparanda när en romsk kvinna nekades att köpa en bostadsrättslägenhet till sig och sina tre barn i föreningen. Då var kvinnan redan överens med säljaren om att få köpa lägenheten.

Klart med nya lägenhetsregistret

Karlskoga finns med bland de 69 kommuner som har sitt nya lägenhetsregister klart. Syftet är i första hand att underlätta folk- och bostadsräkningen, säger Nina Lübeck på stadsbyggnadskontoret.

20 000 kronor löser medlemsstrid

Den fyrtioårige författare som nekats medlemskap i en bostadsrättsförening får bli medlem efter en hyresnämndsförhandling.

Boförening nekar 40-åring medlemskap

En bostadsrättsförening nekar en 40-årig man medlemskap. Föreningen menar att hans inkomster är för låga.

Kvinna dömd för förskingring

En kvinna i 50-årsåldern tog under tre års tid ut 402 000 kronor från ett konto som tillhör en bostadsrättsförening i Karlskoga. I tingsrätten dömdes hon för trolöshet mot huvudman och ska nu betala tillbaka pengarna.

BRF får rätt mot Belgien

Bostadsrättsföreningen Villagatan 13 har i åratal drivit en process av det mer ovanliga slaget, en tvist mot Belgien, som åberopat diplomatisk immunitet för att slippa betala omfattande renoveringar när ambassaden en gång var hyresgäst i huset. Nu har Högsta Domstolen gett bostadsrättsföreningen rätt och knäppt Belgien på näsan.

Överklagande om värmepumpar avskrivs

Överklagandet från Lekebergsbostäder AB av Lekebergs kommun beslut om att förbjuda värmepumpar på fastigheterna Fjugesta 69:6 och Fjugesta 2:34 avskrivs nu av länsstyrelsen i Örebro. Anledningen är att Lebo tagit tillbaka sitt överklagande efter att kommunens bygg- och miljönämnd ändrat sitt beslut om förbud mot värmepumpsinstallation i kommunhuset och i en mindre hyresfastighet.

Fogden: ”Givetvis är det inte okej”

– Det är inte okej att ett företag hjälper någon att undvika att göra rätt för sig, säger Brita Norrman Prytz vid Kronofogdemyndigheten.

Boende protesterar mot den nya turlistan

Utan något som helst samråd med bostadsföreningarna har Länstrafiken beslutat att lägga om sträckningen av linjen till Bergsåker. 1 000 personer får nu betydligt längre till närmaste busshållplats och nu protesterar de boende i området.
Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se