Nyheter - Politik

Samlade nyheter kring politik och politiker som påverkar bostadsrättsföreningen.

Den försvunna bostadsrätten

En gång så var det socialdemokratin som låg bakom de bostadspolitiska initiativen som gick ut på att fler skulle få äga sin egen bostad. Det var Per-Albin och egnahemsrörelsen. Det var HSB och bostadsrätten. Under många år, ja många år efter miljonprogrammets dagar, var det visserligen främst i högtidstalen som bostadsrätten nämndes.

De vill dubblera hyresrätterna

Den rödgröna oppositionen har träffat en överenskommelse om bostadspolitiken med målet att 40.000 nya bostäder ska byggas per år från och med 2016 och en majoritet av dessa bör vara hyresrätter.

HSB hjälper hemlösa i kylan

I källaren av ett hus mitt emot stationen kan hemlösa nu värma sig och övernatta tack vare Hemlösas förening och HSB.

Inför marknadshyror så försvinner problemen

Artikeln om ockerhyror för de som hyr bostad i Stockholm i andra hand har skapat debatt. Ilskan är stor över vad som ses som en havererad bostadspolitik i Stockholm. SvD.se:s läsare är överlag mycket kritiska till hyresregleringarna och menar att det är därför en svartmarknad istället har tagit över i innerstan

Uteblivet ROT-avdrag slår mot hyresgästerna

LÅ Jonsson har förstås rätt i att bostadsrättsägare inte kan använda sig av ROT-avdrag för normala tilläggsisoleringar. Medan villaägare har full utdelning på ROT-avdraget kan bostadsrättsägare göra ROT-avdrag för åtgärder innanför lägenhetsdörrarna.

Allmännyttan föreslås bli affärsmässig

Fastighetsägarna är mycket positiva i sitt svar på regeringens förslag om att kommunala bostadsföretag i framtiden ska drivas på affärsmässiga grunder. Hyresgästföreningens svar är däremot, även om man står bakom grundtanken, kritiskt på flera punkter.

Fler ska kunna välja trygghetsboenden

Problemet är bara att med dagens kostnadsläge så blir hyran eller avgiften i trygghetsboendet så hög att endast en mindre del av de äldre som skulle kunna välja denna boendeform har ekonomiska möjligheter att göra detta, skriver Gösta Frödin.

Stor osäkerhet om villaägarens ansvar under vinter

Endast varannan svensk villa- och radhusägare vet vilket ansvar de själva har för skottning och sandning utanför den egna bostaden för att förhindra olyckor. Det visar en undersökning som utförts på uppdrag av försäkringsbolaget If. Förvirringen tros bero på att reglerna skiljer sig åt mellan kommunerna.

Fotbollsmammor och nattvandrare, ideelt engagemang

Forskning från Ersta Sköndal högskola visar att svenskarnas ideella engagemang har ökat. Särskilt påtaglig är ökningen de senaste fem åren. En av anledningarna skulle kunna vara att alltfler människor engagerar sig i en bostadsrättsförening.

Ny nättjänst snokar upp ditt hus

Tänk om det stod en främmande människa och glodde in på ditt hus från gatan dag och natt. Lite overkligt va? Men så ser verkligheten ut idag. Företaget hitta.se är nu igång med sin nya tjänst på 29 orter i Sverige, bland annat i Halmstad. Men kritiken växer mot tekniken.

JO riktar skarp kritik

Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot förra byggnadsnämnden för både senfärdig och felaktig handläggning av en ansökan om bygglov för vindkraft.

Inbrott i 15 förråd i Tollarp

15 förråd i en bostadsrättsförening på Blomstervägen och Ljungvägen i Tollarp utsattes natten till måndagen för inbrott.

Oppositionen oense om bostadsbyrå

På torsdagskvällen förväntas kommunfullmäktige i Kungälv klubba nedläggningen av bostadsbyrån. Den borgerliga alliansen får stöd av Vänsterpartiet.

Fler byggprojekt är snart igång

MKB och en privat byggherre uppför 76 hyresrätter och 80 bostadsrätter på Ön, Limhamn.

Inget hopp för tomträttsägare

Tomträttsinnehavare i Karlstad ska inte förvänta sig några lättnader. Politikerna tycker regelverket fungerar bra men de rekommenderar alla tomträttsinnehavare att friköpa sina tomter.

Samrådstiden om vindkraft är över

Var i kommunen vindkraftsverk ska få placeras har blivit en långdragen och engagerad fråga. Nu är samrådstiden slut och mängder av åsikter har kommit in från organisationer och fastighetsägare.

Boende vill slippa få studenter till grannar

Studenter som stör och uppför sig illa är ett skäl till att boende på Nyhemsgatan nu skriver till regeringen och ber om hjälp att stoppa planerna på nya studentlägenheter.

Dammhagsparken fortfarande otrygg

Landskrona har blivit en tryggare stad att bo i. Jämfört med en undersökning som gjordes 2007 visar en ny enkät att boendemiljön har blivit bättre. Men allt är inte bra.

Hyresgästföreningens valkampanj

Hyresgästföreningen vill hetsa i gång valfebern redan nu för att få upp bostadspolitiken på agendan inför riksdagsvalet.

Föräldrar hjälper barnen med bostad

Bostadsbrist och skyhöga priser på bostadsrätter gör det allt svårare för ungdomar att skaffa en egen bostad. En ny undersökning visar dock att föräldrarna till dagens unga i stor utsträckning kommer att hjälpa sina barn ekonomiskt med det första boendet.
Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se