Brf tvingas acceptera extern mobilantenn på tak

Hej,
Vi har som policy att tacka nej vid förfrågan om att operatörer vill sätta upp mobilantenner på taken. Nu har 3 återkommit på ett otrevligt sätt (se nedan).

Har de rätt att köra över oss?
Mvh
Christer Jansson

"Eftersom vi måste säkerställa täckning för mobil telefoni samt mobilt bredband, som uppdrag vi fick från regeringen, måste jag tyvärr meddela att vi numera är tvungen att ta oss till tvingande medel för säkerställa täckningen. Vi kommer därför att ansöka för ledningsrätt. Brevet beskriver hur ledningsrättslagen för telekom är utformat samt hur processen går till. När ledningsrätten har bestämds kommer vi att få bygga vår antennanläggning på ert tak. Tiden vi kommer att sitta kvar är "för all framtid" (som det kommer att stå i ledningsrättsbeslutet).

Ingen hyra utgår i denna scenario, enbart en engångsbelopp som är ganska liten.
Processen är ingen trevligt medel att säkerställa täckning."

Av Christer Jansson (3 poster), 13:21, 19 november 2014
Rösta
0,0

Senaste svar på tråden

Hej Christer,

Nej, det var inte ett så trevligt sätt att kommunicera från Operatören.

Sedan 2004 gäller dock att ledningsrättslagen även gäller utrustning för kommunikation och inte bara "ledningar", däribland räknas mobilmaster.

Det är Lantmäteriet som beslutar om ledningsrätt och de skall ta in synpunkter från båda parter i sitt övervägande. De beslutar även om den avgift som skall utgå för den inkräktning i ert fastighetsutnyttjande samt olägenhet som det innebär.

Det är inte så att Lantmäteriet godkänner en ansökan om ledningsrätt automatiskt. Faktorer som operatörens möjlighet att genomföra sina åtaganden på andra sätt beaktas tex också.

Lantmäteriet har bra information om processsen här:
www.lantmateriet.se/Global/Fastigheter/Min%20fastighet/Tillg%C3%A5ng%20till%20annans%20mark/ledningsratter_hog_101029.pdf

Det är att rekommendera att anlita ett ombud i processen.
Av Admin (93 poster), 15:35, 19 november 2014
Rösta
0,0

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se