Bygga om souterräng/källarplan till lägenhet

Hej!

Jag bor i en förening där vi i dagsläget använder stora delar av vårt souterräng/källarplan till två garage som genererar en inkomst på 1050kr/garage/månad.
Då garagen endast kan användas av två stycken medlemmar i föreningen anser jag att det skulle vara bättre för föreningen att förädla denna yta till en ny lägenhet.
Så här tänker jag:
Om kostnaden för renoveringen/upprustningen av ytan blir lägre än försäljningspriset på lägenheten så tjänar föreningen på förädlingen på kort sikt.
Idag har föreningen en avgift på 55kr/kvm/månad. Om den nya lägenheten uppgår till en yta på minst 38kvm kommer föreningen tjäna på förädlingen på lång sikt då avgiften för lägenheten blir högre än avgiften för garagen.
Jag är medveten om att en lägenhet kommer förbruka värme och vatten men då jag inte vet vad kostnaden blir för detta har jag valt att utesluta denna kostnad i den långsiktiga kalkylen.

Först och främst. Har jag tänkt rätt?


På årsstämman har jag för avsikt att lägga fram en motion där jag lyfter frågan men innan dess känner jag att jag vill ha lite mer kunskap så jag har rejält på fötterna när det är dags för stämma.

Är det någon som har erfarenhet av ett liknande projekt?
Vad kan man räkna med att förädlingen kostar per kvadratmeter?
Vad är viktigt att tänka på när man förädlar ett källarutrymme?

Tacksam för svar!

Mvh
JackAv Jack Falkenström (2 poster), 11:36, 08 mars 2014
Rösta
0,0

Senaste svar på tråden

Hej,

Ja du har tänkt någorlunda rätt.
En viktig del är dock att användningen av ytan ändras från parkering till bostad.
Detta kan man inte göra utan bygglov. Utöver detta kommer andelstalen i föreningen att behöva göras om så att de nya medlemmarna räknas in.
Ang. kostnad för förädlingen och vad som bör tänkas på rekommenderas att du anlitar en kompetent byggnadskonsult eller entreprenör.
Av Admin (93 poster), 22:11, 07 april 2014
Rösta
0,0

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se