Nyheter - Räntor och räntepolitik

De senaste nyheterna kring bolåneräntor och räntepolitik från Svenska tidningar och prognosmakare.

Rekordstor andel väljer rörlig ränta

Svenskarna har en rekordstor andel rörliga bolån. Det innebär att allt fler hushåll påverkas direkt om räntorna börjar gå upp vilket kan leda till att de tvingas dra ned på annat i sin ekonomi.

De senaste åren har bolåneräntorna krupit ned till rekordlåga nivåer. Det har gjort att andelen lån med rörlig ränta stigit kraftigt. I juni 2013 låg andelen på 47 procent. Nu är siffran den högsta någonsin, 62 procent, enligt statistik från SCB.

SBAB chocksänker boräntan

Statens bank SBAB vill utmana storbankerna om bolån och sänker från och med i dag sin femårsränta med 0,65 procent till 2,1 procent, skriver Dagens Industri. Det gör femårsräntan lägre än den rörliga tremånadersräntan som nu är 2,15 procent.

 

Så ser nya amorteringskraven ut

Bolån ska amorteras med 2 procent per år ned till 70 procent och därefter med 1 procent per år ned till 50 procent. Reglerna gäller bara nya bolån. Det meddelar Finansinspektionen.

 

Så mycket har boräntorna sänkts

Den senaste tiden har många banker och bolåneinstitut sänkt både korta och långa boräntor. Men troligen kommer de korta räntorna falla ännu mer.  Det märks på att det nu är billigare med bundna räntor än med tremånadersränta.

Swedbank saltar bolånenota

Swedbank saltar notan för bolånetagare utan att det syns. Tricket är att lägga in extra räntedagar varje år. Det är ett slags extra skottdagar som just hos Swebank höjer räntan i det tysta.

 

Resultatet är att den effektiva räntan för ett lån med 2,00 procent blir 3 punkter högre i de fall Swedbank lägger på sina sex extra räntedagar.

Varnar för att prata med flera banker om bolån

Regeringen tipsar konsumenter om att förhandla med så många banker som möjligt för att få lägre boränta. Men nu varnar Byggahus besökare för att du blir bedömd som kreditovärdig redan när du förhandlar med tre banker åt gången. Finansmarknadsminister Peter Norman och finansminister Anders Borg har båda vid flera tillfällen uppmanat konsumenter om att spela ut bankerna mot varandra och bli aktivare kunder, som medel för att sätta igång den icke fungerande konkurrensen mellan våra banker och bolåneinstitut.

Många stockholmare satsar på rörliga bolån

De högre rörliga bolåneräntorna fick fler svenskar att binda sina lån i fjol. I Stockholm och andra storstäder ser det lite annorlunda ut och det är framförallt medelålders människor som tar en större ränterisk. Det är framförallt medelålders storstadsmänniskor som bor i bostadsrätt som tar en större risk och ligger kvar med rörlig ränta på sina lån. En orsak till det kan vara att inkomsten i den gruppen generellt är större.
Räntan är väldigt låg just nu och har man en del pengar sparade på sitt bankkonto kan man därför kosta på sig att ta de risker som en rörliga ränta innebär.

Bolånetagare får vara beredda på höjd kostnad

Finansmarknadsminister Peter Norman vill öka kapitaltäckningskraven ytterligare på de svenska storbankerna. Men varken de, Finansinspektionen eller Peter Norman själv kan garantera att det inte blir bolånetagarna som får stå för kostnaden. Finansdepartementet och Riksbanken meddelade på fredagen att man tänker lägga fram förslag för att ytterligare öka storbankernas kapitaltäckningsgrad, det vill säga tvinga dem att ha större andel eget kapital i kassan. Detta för att ytterligare öka stabiliteten i de banker som anses systemviktiga.

Bankernas förtjänst på bolån: 1000 miljarder

1000 miljarder. Så mycket har bankerna tjänat på bolån under de senaste tio åren, rapporterar SVT.

Under de senaste tio åren har svenskarnas bostadslån ökat allt mer, bland annat på grund av att bankerna sänkt sina krav på avbetalning och topplån.

Större missnöje bland bolåntagare

Bolånekunder är mindre nöjda med bolåneföretagen än vad de var förra året visar en studie från Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Alla aktörer får lägre betyg utom Handelsbanken och SEB . Länsförsäkringar får högst betyg av privatkunderna, SBAB Bank av institutionerna.

SBAB räknar med fler höjningar av boräntan

SBAB gör ännu en höjning av sina bolåneräntor. Redan i september i år varnade bankens styrelseordförande Arne Liljendahl för att SBAB inte skulle vara prisledande. Banken anser sig inte ha råd att vara prispressare.

Ökat intresse för bolån

Intresset för bolån har ökat kraftigt under eftersommaren. Ett index som visar hur mycket svenskarna engagerar sig i denna viktiga plånboksfråga visar att intresset ökat med 20 procent från i slutet av juli till i slutet av september.

SBAB Bank höjer bolåneräntorna

SBAB Bank höjer räntan på bindningstider mellan 3 månader och tio år med mellan 0,07 och 0,20 procentenheter.

Trendbrott för bostadsräntan

Trots att Riksbanken tagit en räntepaus fortsätter de rörliga boräntorna att stiga. Men de långa faller. Och totalt sett sjunker ränteläget nu för första gången på nästan två år.

Utlåningen till hushållen klingar av

De monetära finansinstitutens utlåning till hushållen ökade med 6,2 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år. Föregående månad var ökningstakten 6,4 procent. Det visar Riksbankens finansmarknadsstatistik, som publiceras av SCB.

Utlåningen för bostadsändamål uppgick sammanlagt till 2.085 miljarder kronor i slutet av augusti, en ökning med 6,1 procent jämfört med samma månad föregående år (+6,3 procent föregående månad).

De vill skrota bolånetaket

Finansinspektionens bolånetak har inte påverkat bopriserna, hävdar Mäklarstatistik i en ny kartläggning. Nu kräver Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, att bolånetaket skrotas.

Reporäntan lämnas oförändrad på 2,0 procent

Riksbankens direktion har beslutat att nu lämna reporäntan oförändrad på 2 procent och skjuta fortsatta höjningar något framåt i tiden.

Oron för den statsfinansiella situationen i omvärlden har ökat och de globala tillväxtutsikterna har försämrats. Inbromsningen i svensk ekonomi väntas därmed bli mer uttalad jämfört med bedömningen i juli.

Analytiker: Riksbanken stoppar höjningarna

Skuldkrisen kastar sin skugga över Sveriges ekonomi och det mesta tyder på att Riksbanken nu avbryter sina aviserade räntehöjningar. Riksbankens grundplan var att fortsätta höja räntan med god fart under hösten. Konjunkturen såg bra ut i våras även om rekordtillväxten var på väg att dämpas.

Banker tjänar allt mer på ditt bolån

Bostadsinstitutens marginal på bolån steg under andra kvartalet jämfört med årets första kvartal. Däremot var bankernas marginal på utlåning till företag oförändrad under kvartalet. Det skriver Finansinspektionen på fredagen i sin tredje rapport över effekterna av de statliga stabilitetsåtgärderna.

Ökad osäkerhet inför räntebeskedet

I morgon, tisdag, meddelar riksbankschefen Stefan Ingves att styrräntan höjs till 2,00 procent. Det är ränteanalytikerna eniga om. Han väntas också berätta att direktionen behåller räntebanan, det vill säga prognosen för reporäntans utveckling, oförändrad. Det skulle innebära en reporänta på 2,50 procent vid årsskiftet och 3,00 procent i slutet av 2012.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se