Nyheter

Boende och bostadsrättsfrågor är något som berör många idag. Dagligen skrivs det i tidningar och på nätet om frågor som påverkar arbetet i föreningen. För att underlätta för styrelsemedlemmen att hålla sig uppdaterad samlar vi här dagligen nyheter från alla medier kring boende och bostadsrätter.

Har vi missat en viktig nyhet? Tipsa oss gärna per mail info@styrelseguiden.se.

Slopad nolltolerans ökar risken för klotter

Det nya stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) meddelade nyligen att den omdebatterade nolltoleransen mot graffiti i Stockholm kommer att tas bort. Uttalandet skapar oro för ökat klotter bland stadens fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

 

Så mycket har boräntorna sänkts

Den senaste tiden har många banker och bolåneinstitut sänkt både korta och långa boräntor. Men troligen kommer de korta räntorna falla ännu mer.  Det märks på att det nu är billigare med bundna räntor än med tremånadersränta.

Här är siffrorna som byggbolagen mörkar

Den angivna underhållskostnaden för bostadsrätter i säljprospekt är ofta långt under den långsiktiga sanningen. 

Svd.se publicerar idag stastik från Incit på underhållskostnaden för ett antal typer av bostadsrättsföreningar, och dessa är långt över de 25kr per kvadratmeter som ofta används i prospekt. 

Frias från åtal för falska bud

Hovrätten gör en annan bedömning än Tingsrätten och friar nu en 32-årig kvinna som åtalats för bedrägeri efter att ha lämnat falska bud på sina föräldrars bosstadsrätt. 

BRFs dolda skulder ”en tickande bomb"

En tickande bomb kan finnas i bostadsrättsföreningar. Kreditupplysningsföretaget UC varnar för kombinationen höga föreningslån och ohållbara avskrivningar. Nu kräver man bättre information i säljprospekten till köparna.

Årstakten för bostadsrätter, trenden uppåt

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var upp med 3 procent under september, beräknat som glidande medelvärde över tre månader. För villor var priserna oförändrade, enligt månadsdata från Mäklarstatistik.

"Årstakten för såväl villor som bostadsrätter fortsätter trenden med ihållande prisökningar. Prisuppgångarna är större i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg jämfört med Malmö-området. Men även där har priserna ökat sett över en tolvmånadersperiod", kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Tillbaka till gammal hederlig amorteringskultur

"En skärpning för att få tillbaka amorteringskulturen i samhället". Så lyder en av många bankkommentarer. Även Sveriges nya finansmarknadsminister Per Bolund är positiv till Bankföreningens omsvängning om hur svenskarna ska amortera.

Vänta med att ändra reglerna

Godtrogna bostadsrättsköpare har under mer än 20 år köpt dyra nyttjanderätter till lägenheter i föreningar vars ekonomiska plan inte varit korrekt enligt gällande regler. Nu har Bokföringsnämnden fått kalla fötter och gjort ett lappkast, skriver representanter för sju bostadsrättsföreningar på SVDs brännpunkt idag. 

Swedbank saltar bolånenota

Swedbank saltar notan för bolånetagare utan att det syns. Tricket är att lägga in extra räntedagar varje år. Det är ett slags extra skottdagar som just hos Swebank höjer räntan i det tysta.

 

Resultatet är att den effektiva räntan för ett lån med 2,00 procent blir 3 punkter högre i de fall Swedbank lägger på sina sex extra räntedagar.

”För lätt att kapa en styrelse”

En bostadsrättsförening i Stockholm fick plötsligt reda på att hela styrelsen var ersatt med personer som inte ägde någon bostad i föreningen. Med kontroll över konton kan någon som tar över en styrelse tömma föreningen på pengar. Ett systemfel enligt polisen på nationellt bedrägericenter.

Inget krav på att höja avgifter

Det behöver inte bli några chockhöjningar av medlemsavgiften i bostadsrättsföreningar. Nya bokföringsregler för avskrivningar skapade oro bland bostadsrättsföreningar i våras men nu har frågan utretts och det finns inget krav på höjda avgifter enbart som följd av detta. 

Fastighetsbranschen förlorare vid ny skatt

Det finns skäl att tro att förslaget till reformering av företagsbeskattningen, med slopad avdragsrätt för räntor som huvudnummer, kommer att överleva i den nya parlamentariska soppan.

Fastighetsbranschen bävar för det nya förslage som går ut på att likställa den skattemässiga behandlingen av lånekapital och eget kapital genom att avdragsrätten för räntor, eller mera bestämt negativa finansnetton, slopas.

Stambyte från start till slut

Programserien Putkiremontti följer i tio delar stambytet i Satopihlaja husbolag i Rönninge i Helsingfors. Bolaget består av tre hus i tre våningar, eller totalt sju trappor och 64 lägenheter. Vi får lära känna några av invånarna och följer dem genom processen. Flera är aktiva inom husbolaget, några har bott i huset sedan det byggdes 1970, en annan är husets yngsta lägenhetsinnehavare, en tredje tänker försöka bo kvar i sin lägenhet under stambytet. Via den bökiga stambytesprocessen skildras även hemmets betydelse. Hemmet som borde stå för trygghet och stabilitet – men som ett stambyte vänder upp och ner på totalt.

 

Rörrenoveringen sänds i TV1 söndagar kl. 18.15, repris måndagar kl. 23.25 och onsdagar kl. 16.20

Snittpriset på brf upp 2% i Augusti

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var upp med 2 procent under augusti, beräknat som glidande medelvärde över tre månader.

För villor var priserna upp med 1 procent, enligt månadsdata från Mäklarstatistik.

"Vi ser en fortsatt stark marknad där lägenheter i storstäder som Stockholm och Göteborg fortsätter vara draglok med årsuppgångar på runt 10 procent eller mer. Malmöområdets bostadsrättspriser rör sig långsammare men uppvisar ändå en tydlig uppgång på 6-7 procent de senaste 12 månaderna." Det säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Skandia först ut med att visa snitträntan

Bankernas listräntor är vilseledande för konsumenterna. Men nu går Skandia i bräschen för en konsumentrevolution. Från och med i dag redovisas kundernas faktiska snittränta. 

– I längden kan storbankerna aldrig stå emot behovet av mer transparens om de verkliga bolåneräntorna. Nu väljer Skandia att vara först med att berätta att rabatten hos oss i genomsnitt är 0,47 procent, säger Öyvind Thomassen som är bankchef för Skandia.

S Svänger om borttagen reavinstskatt

Socialdemokraterna vill till skillnad från i förra valet inte längre ta bort uppskovsskatten, alltså den skatt som utgår på en del av reavinsten för den som sålt sin bostad, rapporterar Ekot.(TT).

 

I förra valet 2010 ville Socialdemokraterna återinföra fastighetsskatten, och ville kopplat till detta även ta bort uppskovsskatten. Men i årets valrörelse har partiet inga planer på att förändra den kommunala fastighetsavgiften, enligt S ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Bättre med lån än uppskov på vinstskatten?

Med dagens bolåneräntor är det ett ekonomiskt mer fördelaktigt att låna till vinstskatten än att välja uppskov. Dagens Nyheter har undersökt vad räntan på uppskov blir jämfört med bolåneräntan och hur räntorna kommer att utvecklas framöver

Avgifter i borätter kan chockhöjas

Bostadsrättsinnehavare kan få chockhöjda avgifter. En ny tolkning av avskrivningsreglerna kan innebära att föreningarna annars riskerar att gå med förlust. En bostadsrättsförening delar upp kostnaden för byggandet av fastigheten under ett visst antal år.

Progressiv avskrivning innebär att kostnaden ökar i föreningen ju längre tiden går. Om bostadsrättsföreningarna tvingas till en linjär avskrivning, alltså lika stora kostnader varje år, kan kostnaderna öka kraftigt. Riksbyggen är kritiskt och vägrar att följa tolkningen.

Stor ombildning i centrala Malmö

Fastigheterna Malmö Rosenborg 1 & 2, med totalt 72 lägenheter, har förvärvats av Brf Rosenborg. Köparen har haft Forum Fastighetsekonomi och Bergman & Eek Advokat AB som rådgivare medan säljaren, som är en privatperson, har haft Newsec och Advokatfirman Lindahl som rådgivare.

Dom mot nyckelpersoner i Stadt-härvan

De två intygsgivare som godkände ombyggnaden av Stadt i Norrtälje får inte tillbaka sina behörigheter.?Kammarrätten i Jönköping avslår duons överklagande.
Intygsgivarna hade sju anmälningar på sig när Boverket återkallade deras förordnanden hösten 2010.

Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se