Nyheter
Boende och bostadsrättsfrågor är något som berör många idag. Dagligen skrivs det i tidningar och på nätet om frågor som påverkar arbetet i föreningen. För att underlätta för styrelsemedlemmen att hålla sig uppdaterad samlar vi här dagligen nyheter från alla medier kring boende och bostadsrätter.
Har vi missat en viktig nyhet? Tipsa oss gärna per mail info@styrelseguiden.se.
Här stiger bopriserna mest
En genomsnittlig bostadsrätt i Sverige (64 kvadratmeter) idag kostar 1,7 miljoner kronor i snitt och att en genomsnittlig villa kostar 2,2 miljoner kronor.
Under de tre senaste månaderna, sett till ett glidande medelvärde, har borättspriserna stigit med en procent. På den dominerande Stockholmsmarknaden har priserna varit oförändrade i city under samma period. I Stockholms innerstad kostar en bostadsrätt nu knappt 3,6 miljoner kronor (64 kvadratmeter). I Storstockholm har priserna ökat med 2 procent.
Snabb svängning om amortering, SEB
SEB inför krav på amortering på bolån vid årsskiftet. Det är en snabb och märklig svängning. SEB har tidigare varit motståndare till amorteringskrav. När Swedbanks vd Michael Wolf i somras skrev ett brev till regeringen, och föreslog en amorteringslag, var de andra bankerna högljutt kritiska. Någon amorteringslag skulle vi minsann inte ha. Det finns redan en rekommendation från Bankföreningen, som säger att alla banker ska kräva amortering av kunder med en belåningsgrad över 75 procent. Eftersom den följs så himla bra behövs inget krav, enligt de andra bankdirektörerna.
Stambyte inleds ofta för sent
Det är ofta först då rören läcker som man börjar fundera på ett stambyte. Det framgår av en undersökning som disponentförbundet Isännöintiliitto gjort.
"Vänd dig till hyresnämnden"
Vid alla typer av tvister i en bostadsrättsförening - vänd dig i första hand till hyresnämnden för medling. Det rådet ger Sverker Thorslund, pensionerad bostadsexpert på Konsumentverket och fortfarande mycket engagerad i bostadsfrågor.
Snuvade på bostadsaffär
Hyresgästerna i Blackeberg erbjöds av Stockholms stad att köpa sina lägenheter i allmännyttan och började processen mot att bli med bostadsrätt. Men kommunen hade redan sålt husen – till en annan hyresvärd. ”Alliansen går emot sin egen politik”, säger hyresgästen Jens Östman.
Bostadsrätt inför rätta
Bostadsrättsföreningen på Västergård sade nej till tre olika köpare och satte därmed en medlem i klistret. Nu möts de i Helsingborgs tingsrätt som ska avgöra om föreningen hade fog för sina beslut.
Bra äga bostad i storstäderna
Att äga sin bostad har de senaste 16 åren varit en mycket bra affär, enligt Statens bostadskreditnämnd. Speciellt om man köpt en bostadsrätt i storstäderna. Men reala huspriser har inte en långsiktig positiv trend.
Rätt att hyra ut bostadsrätt
Häromdagen lämnade Hyresbostadsutredningen ett delbetänkande till bostadsminister Stefan Attefall (KD). Syftet med utredningen var att hitta sätt att förbättra förutsättningarna för ett effektivt utnyttjande av befintliga bostäder, till exempel genom att förenkla andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
Mata fåglar orsakar flest balkongkrig
Mata fåglar, grilla eller skaka mattor på din balkong om du vill ha krig med dina grannar. Så rangordnas de tre värsta aktiviteterna som kan skapa osämja i huset. SBC har frågat drygt tusen personer som bor i hyres- och bostadsrätt vad som retar dem mest.
Värstinglistan kröns av "Mata fåglar" eftersom sex av tio tillfrågade satte den störningen i topp. Skränande måsar och skitande duvor vill 62 procent av enkätpersonerna ha så långt bort som möjligt från sin bostad.
Enklare att hyra ut i andrahand
Kanske få som fäster sig vid SOU-släpp, men just denna borde intressera. Inte minst dem som söker bostad. SOU 2012:25 heter även Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt, och som titeln antyder ger din visst hopp för bostadslösa.
Inget hushållsavdrag för stambyte i husbolag
Det går inte att få hushållsavdrag för stambyte som husbolaget låtit göra. Det anser Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Avdraget godkändes inte trots att arbetet till största delen debiterats direkt av husbolagets delägare.
Rätten motiverar beslutet med att endast personer, inte företag, kan göra hushållsavdrag. I det här fallet var underhållet av vattenledningarna på husbolagets ansvar. Man hade inte särskilt noterat i bolagsordningen att underhållet är på delägarnas ansvar.
Förvaltningsdomstolen i Rovaniemi ansåg däremot att paret som besvärat sig borde ha fått hushållsavdrag för stambytet. Skatteförvaltningen besvärade sig till HFD eftersom praxisen i ärendet är motstridig. (FNB)
Hyresrätt drabbas oftare av brand än bostadsrätt
Det är tre gånger så vanligt att det brinner i hyreslägenheter som i bostadsrätter. Det visar statistik från Storstockholms brandförsvar. Att det är så stor skillnad har inte varit känt förut, enligt Anna Johansson, projektledare för en kartläggning av bränder i Storstockholm.
Brottsregister krav för lägenhetsköp
En bostadsrättsförening i Sundsvall kräver att den som ska köpa lägenhet först visar upp utdrag om sig själv ur polisens belastningsregister. Den som begått grova brott kan nekas köp, skriver Sundsvalls Tidning.
Förening får del av arv
En kvinna testamenterade sin bostadsrätt till Föreningen Krusagården, men när hon avled hade hon inte kvar bostadsrätten. Nu får föreningen värdet i pengar i stället. Kvinnan från Eksjö saknade arvingar och och hennes dödsbo inbringade drygt 760 000 kronor till Allmänna arvsfonden.
Än finns det tid att stoppa en bokrasch
Hushållens skuldbörda fortsätter att växa trots att bopriserna stagnerat. Statens bostadskreditnämnd varnar för en krasch om inte rätt åtgärder sätts in. Men det finns några få ljusglimtar. Tiden för billiga rörliga bolån är över och hushållen bör ställa in sig på högre räntekostnader, fastslår Statens bostadskreditnämnd, BKN, i en ny rapport.
Varnar för att prata med flera banker om bolån
Regeringen tipsar konsumenter om att förhandla med så många banker som möjligt för att få lägre boränta. Men nu varnar Byggahus besökare för att du blir bedömd som kreditovärdig redan när du förhandlar med tre banker åt gången. Finansmarknadsminister Peter Norman och finansminister Anders Borg har båda vid flera tillfällen uppmanat konsumenter om att spela ut bankerna mot varandra och bli aktivare kunder, som medel för att sätta igång den icke fungerande konkurrensen mellan våra banker och bolåneinstitut.
HSB FLYTTAR KVILLEBÄCKEN-ETTA TILL NORDSTAN
HSB Göteborg bygger en kompakt lägenhet i Nordstan och gör plats för drillflickor, kaniner och ett helt danskompani. Eventet pågår den 10 och 11 februari och ett ungt par kommer att bo i lägenheten – i alla fall under Nordstans öppettider. Det blir ett förstklassigt boende, om än inte så privat, eftersom flera av väggarna består av plexiglasskivor. Dessutom kommer paret att twittra om vad de är med om i lägenheten
Rikshem svarar på kritik mot renovering
Hyresgäster tvingas bort från sina lägenheter när Rikshem renoverar och fördyrar. Blir det tusentals nya hemlösa i Uppsala?
Nu ska ännu ett bostadsområde i Uppsala drabbas av ett stambyte som kommer kosta hyresgästerna minst 43 procent mer i hyra.
Nordin vill kyla ned bomarknaden
Regeringen pressas nu av sina egna om skärpta regler för Stockholms heta bostadsmarknad. Bankerna bör införa amorteringskrav på bostadslån, anser en av landets tyngsta moderater, finansborgarrådet Sten Nordin. Han vill att regeringen snabbutreder frågan.
Här rusade bopriserna 25 procent
Mäklarstatistiks siffror visar att bopriserna rasat under december. Men det finns undantag. Här är listan på platserna där bopriserna stiger mest.
Under december månad föll priserna på svenska bostadsrätter med i snitt 11 procent. En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu knappt 1,3 miljoner kronor enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik. I Stockholms city kostar densamma 3,3 miljoner kronor.