Nyheter

Boende och bostadsrättsfrågor är något som berör många idag. Dagligen skrivs det i tidningar och på nätet om frågor som påverkar arbetet i föreningen. För att underlätta för styrelsemedlemmen att hålla sig uppdaterad samlar vi här dagligen nyheter från alla medier kring boende och bostadsrätter.

Har vi missat en viktig nyhet? Tipsa oss gärna per mail info@styrelseguiden.se.

EU har ingen åsikt om oäkta bostadsrätts affär

För snart två år sedan sålde kommunalägda Svenska Bostäder en fastighet på Norr Mälarstrand 22-24 till en så kallad oäkta bostadsrättsförening (mer än hälften av fastigheten består av lokaler) i strid mot moderbolaget Stockholms Stadshus AB:s regler. Priset var också uppseendeväckande lågt. Exempelvis var en lägenhet i fastigheten som Svenska Bostäder sålde för 7,1 miljoner kronor strax efter köpet ute på marknaden till det avsevärt högre priset 18,9 miljoner kronor.

Bristande föreställningar om stambyten

Det tar i genomsnitt fyra–åtta år från det att rörsaneringen första gången på allvar diskuteras på stämman tills det att anbudsförfrågan skickas ut. Till detta kommer själva entreprenaden. Vi talar om hundratals timmar av arbete och jämförande forskning av vad som är bäst just för det egna huset. Inga saneringsprojekt klubbas igenom på stämmor utan att aktieägarna vet vad de besluter om.

Många stockholmare satsar på rörliga bolån

De högre rörliga bolåneräntorna fick fler svenskar att binda sina lån i fjol. I Stockholm och andra storstäder ser det lite annorlunda ut och det är framförallt medelålders människor som tar en större ränterisk. Det är framförallt medelålders storstadsmänniskor som bor i bostadsrätt som tar en större risk och ligger kvar med rörlig ränta på sina lån. En orsak till det kan vara att inkomsten i den gruppen generellt är större.
Räntan är väldigt låg just nu och har man en del pengar sparade på sitt bankkonto kan man därför kosta på sig att ta de risker som en rörliga ränta innebär.

Legionellautbrott i bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening på Kirseberg har drabbats av legionella. Smittan upptäcktes när bostadsrättsföreningen beställde ett vattenprov på eget initiativ. Enligt vad Malmös miljöförvaltning känner till har ingen blivit sjuk. Bostadsrättsföreningens medlemmar informerades häromdagen. De måste undvika dusch och bad tills nya prover tas. Temperaturen på vattnet höjs och hela rörsystemet spolas igenom ett par tre gånger i veckan.

Jakten på det perfekta boendet medför rasrisk

Stockholms folkhem rivs ut för att ersättas av ljusa och dyra inredningsdrömmar. Strävan efter den öppna planlösningen har gått så långt att den medför rasrisk – för vem bryr sig om bärande bjälkar och väggar när livet ska bli perfekt?

BRF vill bygga bostäder i Örbyhus

Ödetomten efter gamla Lemecofabriken längs Gyllbyvägen i Örbyhus kan bli plats för 20 nya bostadsrättslägenheter. En nybildad bostadsrättsförening har färdiga ritningar och planerar att bygga i egen regi för att pressa kostnaderna.

Stort intresse för bostadsrätter

Intresset för bostadsrätt i markplan på Fredsbacken i Östervåla är rekordstort. På ett informationsmöte nyligen kom 60 personer. Försäljningen av lägenheterna för den första etappen har startat. Den utgörs av tolv lägenheter med tvår, treor och troligen också någon fyrarummare som byggs på beställning.

Bli av med delägare

Hej. Jag köpte -83 en bostadsrätt, 3:a  för 17 000 kronor. Betalade den kontant för egna pengar.Hade en 1-årig baby och skulle snart få ett barn till. Barnens pappa, vi var förlovade, skrevs också med som ägare av lägenheten. Vad ska jag göra? Jag vill stå som ensam ägare, utan att köpa ut honom.
Lägenheten är värd cirka 20 000 kronor.

Bolånetagare får vara beredda på höjd kostnad

Finansmarknadsminister Peter Norman vill öka kapitaltäckningskraven ytterligare på de svenska storbankerna. Men varken de, Finansinspektionen eller Peter Norman själv kan garantera att det inte blir bolånetagarna som får stå för kostnaden. Finansdepartementet och Riksbanken meddelade på fredagen att man tänker lägga fram förslag för att ytterligare öka storbankernas kapitaltäckningsgrad, det vill säga tvinga dem att ha större andel eget kapital i kassan. Detta för att ytterligare öka stabiliteten i de banker som anses systemviktiga.

Bankernas förtjänst på bolån: 1000 miljarder

1000 miljarder. Så mycket har bankerna tjänat på bolån under de senaste tio åren, rapporterar SVT.

Under de senaste tio åren har svenskarnas bostadslån ökat allt mer, bland annat på grund av att bankerna sänkt sina krav på avbetalning och topplån.

Större missnöje bland bolåntagare

Bolånekunder är mindre nöjda med bolåneföretagen än vad de var förra året visar en studie från Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Alla aktörer får lägre betyg utom Handelsbanken och SEB . Länsförsäkringar får högst betyg av privatkunderna, SBAB Bank av institutionerna.

Ökad sortering och segregering

Många hyresgäster kommer de närmaste åren att få rejält höjda hyror. Billiga hyresrätter i centrum kommer att försvinna.

Det är summeringen av GPs arbete med Hem ljuva hem. 

Familj får ersättning efter rasist-hot

 "Ni andra generationens invandrare vet inte hur det är att bo i en bostadsrätt", sa ordföranden i en bostadsrättsförening till en familj. Därefter ska han ha gjort flera försök att få familjen att flytta.

Bostadsrätterna säljer 20 procent i SBC AB

Den ekonomiska föreningen Bostadsrätterna (namnändrad från SBC ek för) som är huvudägare i SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB (SBC AB) har idag sålt 2 750 700 aktier i bolaget till Agenta Holding AB.  Posten motsvarar cirka 20 procent (2 750 700 aktier) i SBC AB och har skett till kursen 13,5 kronor per aktie. Bostadsrätterna har därefter cirka 45 procent av aktierna i SBC AB.

Striden om hyresombildningarna

Rekordmånga hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.
Aftonbladet reder ut argumenten för och emot.
– Bostäderna försvinner inte för att de ombildas, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholm.
– Korkat, när efterfrågan på hyresrätter är så hög, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Bostadsrätt ingen kravfri boendeform

Många som bor i bostadsrätt tar uppdrag i föreningens styrelse utan att veta vad det innebär. Samtidigt behövs alla krafter, speciellt i små föreningar. Pia Andersson ser sitt styrelseuppdrag i bostadsrättsföreningen som ett bra sätt att få inflytande och bevaka sin investering.

Brf-priser -2 %

Genomsnittspriset för en bostadsrätt i Sverige sjönk med 2 procent i september jämfört med augusti. (SIX) Det framgår av information från Mäklarstatistik.se. "Vi kan konstatera en fortsatt svagt nedåtgående trend på priserna i stora delar av landet. Samtidigt kvarstår de regionala skillnaderna. Utbudet är fortsatt stort och affärerna tar längre tid. Den senaste tremånadersperioden har det gjorts i stort sett lika många villaaffärer som under samma period 2010, medan bostadsrättsaffärerna har minskat något", säger Peeter Pütsep, vd Svensk Fastighetsförmedling, i en skriftlig kommentar.

SBAB räknar med fler höjningar av boräntan

SBAB gör ännu en höjning av sina bolåneräntor. Redan i september i år varnade bankens styrelseordförande Arne Liljendahl för att SBAB inte skulle vara prisledande. Banken anser sig inte ha råd att vara prispressare.

Hushållen mindre negativa till bostadsmarknaden

SEB:s Boprisindikator vänder upp.

De svenska hushållens förtroende för bostadsmarknaden är fortfarande svagt, men starkare än förra månaden. Nära hälften av hushållen tror på fallande priser och nära tre av tio tror på stigande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator, som presenteras idag. Boprisindikatorn är negativ för tredje månaden i följd.
Hushållen tror att reporäntan ligger på cirka 2,4 procent om ett år och 9 procent planerar att binda räntan.

Ökat intresse för bolån

Intresset för bolån har ökat kraftigt under eftersommaren. Ett index som visar hur mycket svenskarna engagerar sig i denna viktiga plånboksfråga visar att intresset ökat med 20 procent från i slutet av juli till i slutet av september.

Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se