Nyheter

Boende och bostadsrättsfrågor är något som berör många idag. Dagligen skrivs det i tidningar och på nätet om frågor som påverkar arbetet i föreningen. För att underlätta för styrelsemedlemmen att hålla sig uppdaterad samlar vi här dagligen nyheter från alla medier kring boende och bostadsrätter.

Har vi missat en viktig nyhet? Tipsa oss gärna per mail info@styrelseguiden.se.

HSB vill bygga om gamla brandstationen

HSB Sörmland vill bygga om gamla brandstationen på Drottninggatan i Eskilstuna till bostäder.

Det finns ännu inget avtal mellan kommunen och HSB Sörmland. Men den kooperativa organisationen när ett hopp om att just de ska få bygga om brandstationen.
- Vi har arbetat med kommunen om det här under lång tid. Vi hoppas kunna lösa frågan och att det leder fram till att vi kan bygga bostäder, säger Kjell Landström, vd hos HSB Sörmland. HSB Sörmland vill förvandla brandstationen till runt 70 lägenheter med bostadsrätt.

Risk för minskad efterfrågan på lokaler

En färsk undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton, som låtit intervjua trettio av landets hundra största fastighetsägare, visar att de kommersiella fastighetsbolagen väntar sig en svag efterfrågan på såväl butiks- som industrilokaler framöver. Drygt en fjärdedel ser också detta som den enskilt största risken för sitt fastighetsbolag. Nära hälften av de tillfrågade tror dock att efterfrågan på bostäder kommer att öka det närmsta året.

SBAB Bank höjer bolåneräntorna

SBAB Bank höjer räntan på bindningstider mellan 3 månader och tio år med mellan 0,07 och 0,20 procentenheter.

Campingstugorna säljs som BRF i Mölle

Nu släpper Mölle camping ut sina stugor till försäljning. De 44 stugorna kommer att säljas som fritidsboende med bostadsrätt och tanken är att campingplatsen ska fortsätta att hyra ut stugan när ägaren inte själv använder den.

Stugorna är i sju olika varianter och storlekar, från 9 till 37 kvadratmeter och med priser som varierar från 109 000 till 690 000 kronor. Konceptet kalla Bocamp och finns sedan tidigare på flera av bolaget First camps campingplatser i Sverige.

40-talisterna flyttar till ett enklare liv

Det byggs allt fler bostadsrättshus som riktar sig till äldre hyresgäster. Byggföretaget JM har dotterbolaget Seniorgården som bygger 55 plus-lägenheter i allt högre takt.

Konjunkturoro drar ned bopriserna

Snacket om att sämre tider väntar har fått bostadsköparna att dra öronen åt sig. Fler mäklare räknar nu med sjunkande priser i höst.

I Mäklarsamfundets senaste Mäklarinsikt tror nära sex av tio fastighetsmäklare att priserna på småhus faller framöver. När det gäller bostadsrätter räknar nästan hälften med lägre priser, jämfört med 43 procent i maj. Den andra hälften tror att priserna är oförändrade.

– Det är en ganska dyster prognos fram till november, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Lyxmäklare fruktar "formidabelt" boprisras

Lyxmäklaren Fredrik Eklund spår en prisnedgång på 15 procent innan marknaden vänder igen. Men han och hans kollegor tror att det kan bli fart på bostadsmarknaden redan om några månader.

Ta tillvara på bostadsrättsföreningens råvind

Det finns många bostadsrättsföreningar som har vindar som bara står tomma. Det finns olika sätt att nyttja dessa. Ett sätt att ta tillvara på vinden kan vara att göra om till ny lägenhet/lägenheter eller att föreningen upplåter ytan till de medlemmar som bor överst i fastigheten.

Trendbrott för bostadsräntan

Trots att Riksbanken tagit en räntepaus fortsätter de rörliga boräntorna att stiga. Men de långa faller. Och totalt sett sjunker ränteläget nu för första gången på nästan två år.

Inaktiva elkunder får dubbelt så dyr elräkning

Lathet straffar sig ekonomiskt, i alla fall om man inte aktivt väljer ett elavtal. Energimarknadsinspektionens granskning visar att elkunder som hade ett tillsvidareavtal i somras betalade dubbelt så mycket som kunder med ett rörligt avtal.

Utlåningen till hushållen klingar av

De monetära finansinstitutens utlåning till hushållen ökade med 6,2 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år. Föregående månad var ökningstakten 6,4 procent. Det visar Riksbankens finansmarknadsstatistik, som publiceras av SCB.

Utlåningen för bostadsändamål uppgick sammanlagt till 2.085 miljarder kronor i slutet av augusti, en ökning med 6,1 procent jämfört med samma månad föregående år (+6,3 procent föregående månad).

Oro inför befarad brf-omvandling i Tallkroken

Runt 23 000 kommunala lägenheter i allmännyttans bostadsbestånd privatiserades och såldes till bostadsrättföreningar under de gångna fyra åren i Stockholm. Nu är det stopp för vidare försäljning i innerstan och vissa närförorter men ombildningarna från kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter fortsätter i andra närförorter.

Hushållen håller igen på lånen

Högre räntor och en större osäkerhet kring bostadsmarknaden och en allmänt mer tveksam syn på ekonomin i omvärlden har fått hushållen att bli mer försiktiga med att ta nya lån. Hushållen fortsatte att öka sina lån, men ökningstakten har dämpats ytterligare, till den lägsta sedan det första kvartalet 2000. I årstakt ligger skuldökningen nu på 6,3 procent, en nedgång från 6,9 procent föregående kvartal.

Schablonavdraget vid andrahandsuthyrning höjs

Schablonavdraget vid andrahandsuthyrning av privatbostad höjs från 18 000 kr till 21 000 kr per år. Det innebär att du kan hyra ut din lägenhet eller bostadsrätt för 1 750 kr per månad skattefritt nästa år.

Bli en vinnare på köparens marknad

Nu är det köparnas marknad på bostadsrätter. Priserna planar ut eller till och med faller. I det läget blir föreningens ekonomi allt viktigare. Här är några nyckeltal att hålla koll på oavsett om du äger en bostadrätt eller tänker köpa.

De vill skrota bolånetaket

Finansinspektionens bolånetak har inte påverkat bopriserna, hävdar Mäklarstatistik i en ny kartläggning. Nu kräver Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, att bolånetaket skrotas.

Malmös bostadsmarknad tar största smällen

Tappet på bostadsmarknaden i Malmöområdet är mycket större än i resten av landet. Framför allt har bostadsrätterna sjunkit i pris med 8 procent sedan i våras. Många bostadsrätter och stora prisuppgångar under 2000-talet är några av förklaringarna.

Bostadsmäklare döms miljonbelopp efter slarv

Mäklare bröt mot god fastighetsmäklarsed. Det kostar honom nu 1,1 miljoner kronor. I maj 2007 köpte en kvinna ett hus för 4,5 miljoner kronor av ett dödsbo. Kvinnan hade uppgett att hon fått lånelöfte av banken, men när kvinnan slutligen skulle ta lånet gav banken avslag.
Huset som såldes omfattas nämligen av ett arrendeavtal vilket innebär att fastigheten inte får pantsättas.
Om detta hade fastighetsmäklaren inte upplyst kvinnan.

Fler tror på sjunkande bopriser

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i september jämfört med vad de gjorde föregående månad. Det visar SEB:s boprisindikator som publicerades på måndagen.

Mäklarnas guldår över

De svenska mäklarna har haft en god vår. Efter ett rekordstarkt 2010 växte omsättningen på bostadsmarknaden med ytterligare två miljarder kronor, eller plus 1,5 procent, under januari-juni. Men hösten väntas bli betydligt tuffare.

Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se