Hyresgäst med kontrakt med den förre ägaren

Vi är en liten bostadsrättsförening som ombildats 2006 med 1 hyresgäst i fastigheten. Kontraktet för denna hyresgäst har inte förnyats sedan 2003 och hyran har inte heller justerats. Kontraktet gäller en bostadslägenhet och hushållsel ingår. Hyresgästen bor inte i lägenheten utan bedriver sin verksamhet som tandtekniker där. På kontraktet står det att uppsägning måste ske minst 6 månader innan hyrestidens utgång (1 maj)och i annat fall förlängs kontraktet med 1 år i taget. Gäller detta kontrakt trots att det skrivits med den förre ägaren och avser bostadslägenhet? Om vi inte kan säga upp kontraktet förrän den 1 november, hur mycket kan vi höja hyran innan dess och när måste detta aviseras? Hyran ligger nu långt under vad som är rimligt. Mvh Jenny Larsson
Av Jenny Larsson (2 poster), 15:27, 07 februari 2011
Rösta
2,5

Senaste svar på tråden

Jenny,

När bostadsrättsföreningen förvärvade fastigheten följde hyresavtalet med. Föreningen måste således följa villkoren i avtalet. När det gäller förhandling av hyra skall Ni undersöka om förhandlingsordning är gällande för fastigheten. Finns en förhandlingsordning förhandlar Ni med hyresgästföreningen om Ni inte kommer överens med hyresgästen om att förhandlingsordningen inte skall gälla. Om det inte finns en gällande förhandlingsordning skall Ni meddela hyresgästen den önskade nya hyran. Kommer Ni inte överens kan hyresnämnden pröva hyran. Som du kanske känner till tillämpas det så kallade bruksvärdessystemet för bestämmandet av hyra. Om hyresgästen använder en bostadslägenhet för lokalverksamhet utan tillstånd har Ni möjlighet att säga upp avtalet. För att kunna ge konkreta råd behöver någon granska Ert avtal. Mitt råd är att Ni kontaktar jurist för biträde i frågan.

Mvh

Susanne Falk
Landahl Advokatbyrå
Av Susanne Falk (12 poster), 17:44, 07 februari 2011
Rösta
2,5

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se