Nyheter - Ekonomi

De senaste nyheterna relaterade till föreningens ekonomi. Nya skatteregler, bokföring och besparingstips är typiska ämnen.

SEB:s misstag - backar om bostadslån

SEB kommer inte att upphöra med lån till mindre bostadsrättsföreningar som tidigare meddelats. Det tidigare beskedet var ett misstag i den interna kommunikationen. 

I torsdags meddelade Mäklarsamfundet att SEB skulle sluta låna ut pengar till föreningar med färre än tio lägenheter. Även de som ville köpa en lägenhet i dessa föreningar skulle omfattas av detta.

Andrahandshyresgäster bor dyrast av alla

Det är billigare att köpa bostadsrätt än att hyra i andra hand, visar siffror som DN tagit fram. Den snedvridna bostadsmarknaden gör att både studenter och företag väljer att flytta någon annanstans.

BRFs dolda skulder ”en tickande bomb"

En tickande bomb kan finnas i bostadsrättsföreningar. Kreditupplysningsföretaget UC varnar för kombinationen höga föreningslån och ohållbara avskrivningar. Nu kräver man bättre information i säljprospekten till köparna.

Tillbaka till gammal hederlig amorteringskultur

"En skärpning för att få tillbaka amorteringskulturen i samhället". Så lyder en av många bankkommentarer. Även Sveriges nya finansmarknadsminister Per Bolund är positiv till Bankföreningens omsvängning om hur svenskarna ska amortera.

Vänta med att ändra reglerna

Godtrogna bostadsrättsköpare har under mer än 20 år köpt dyra nyttjanderätter till lägenheter i föreningar vars ekonomiska plan inte varit korrekt enligt gällande regler. Nu har Bokföringsnämnden fått kalla fötter och gjort ett lappkast, skriver representanter för sju bostadsrättsföreningar på SVDs brännpunkt idag. 

Inget krav på att höja avgifter

Det behöver inte bli några chockhöjningar av medlemsavgiften i bostadsrättsföreningar. Nya bokföringsregler för avskrivningar skapade oro bland bostadsrättsföreningar i våras men nu har frågan utretts och det finns inget krav på höjda avgifter enbart som följd av detta. 

Fastighetsbranschen förlorare vid ny skatt

Det finns skäl att tro att förslaget till reformering av företagsbeskattningen, med slopad avdragsrätt för räntor som huvudnummer, kommer att överleva i den nya parlamentariska soppan.

Fastighetsbranschen bävar för det nya förslage som går ut på att likställa den skattemässiga behandlingen av lånekapital och eget kapital genom att avdragsrätten för räntor, eller mera bestämt negativa finansnetton, slopas.

Bättre med lån än uppskov på vinstskatten?

Med dagens bolåneräntor är det ett ekonomiskt mer fördelaktigt att låna till vinstskatten än att välja uppskov. Dagens Nyheter har undersökt vad räntan på uppskov blir jämfört med bolåneräntan och hur räntorna kommer att utvecklas framöver

Avgifter i borätter kan chockhöjas

Bostadsrättsinnehavare kan få chockhöjda avgifter. En ny tolkning av avskrivningsreglerna kan innebära att föreningarna annars riskerar att gå med förlust. En bostadsrättsförening delar upp kostnaden för byggandet av fastigheten under ett visst antal år.

Progressiv avskrivning innebär att kostnaden ökar i föreningen ju längre tiden går. Om bostadsrättsföreningarna tvingas till en linjär avskrivning, alltså lika stora kostnader varje år, kan kostnaderna öka kraftigt. Riksbyggen är kritiskt och vägrar att följa tolkningen.

Snabb svängning om amortering, SEB

SEB inför krav på amortering på bolån vid årsskiftet. Det är en snabb och märklig svängning. SEB har tidigare varit motståndare till amorteringskrav. När Swedbanks vd Michael Wolf i somras skrev ett brev till regeringen, och föreslog en amorteringslag, var de andra bankerna högljutt kritiska. Någon amorteringslag skulle vi minsann inte ha. Det finns redan en rekommendation från Bankföreningen, som säger att alla banker ska kräva amortering av kunder med en belåningsgrad över 75 procent. Eftersom den följs så himla bra behövs inget krav, enligt de andra bankdirektörerna.

Inget hushållsavdrag för stambyte i husbolag

Det går inte att få hushållsavdrag för stambyte som husbolaget låtit göra. Det anser Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Avdraget godkändes inte trots att arbetet till största delen debiterats direkt av husbolagets delägare.

Rätten motiverar beslutet med att endast personer, inte företag, kan göra hushållsavdrag. I det här fallet var underhållet av vattenledningarna på husbolagets ansvar. Man hade inte särskilt noterat i bolagsordningen att underhållet är på delägarnas ansvar.

Förvaltningsdomstolen i Rovaniemi ansåg däremot att paret som besvärat sig borde ha fått hushållsavdrag för stambytet. Skatteförvaltningen besvärade sig till HFD eftersom praxisen i ärendet är motstridig. (FNB)

Hushållen mindre negativa till bostadsmarknaden

SEB:s Boprisindikator vänder upp.

De svenska hushållens förtroende för bostadsmarknaden är fortfarande svagt, men starkare än förra månaden. Nära hälften av hushållen tror på fallande priser och nära tre av tio tror på stigande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator, som presenteras idag. Boprisindikatorn är negativ för tredje månaden i följd.
Hushållen tror att reporäntan ligger på cirka 2,4 procent om ett år och 9 procent planerar att binda räntan.

Hushållen håller igen på lånen

Högre räntor och en större osäkerhet kring bostadsmarknaden och en allmänt mer tveksam syn på ekonomin i omvärlden har fått hushållen att bli mer försiktiga med att ta nya lån. Hushållen fortsatte att öka sina lån, men ökningstakten har dämpats ytterligare, till den lägsta sedan det första kvartalet 2000. I årstakt ligger skuldökningen nu på 6,3 procent, en nedgång från 6,9 procent föregående kvartal.

Bli en vinnare på köparens marknad

Nu är det köparnas marknad på bostadsrätter. Priserna planar ut eller till och med faller. I det läget blir föreningens ekonomi allt viktigare. Här är några nyckeltal att hålla koll på oavsett om du äger en bostadrätt eller tänker köpa.

Tusenlappar att spara på elen

Elen blir allt dyrare för kunder som inte gör ett aktivt val av elhandlare och avtalsform utan behåller tillsvidareavtalen. Lägenhetsinnehavare kan spara upp till 1.500 kronor på ett år och villaägare ännu mer på att byta till fast eller rörligt.

Staten stöder bolånefesten

Statskassan väntas bidra med 33 miljarder kronor 2011 till räntesubventioner för att de svenska hushållen ska kunna fortsätta jaga sitt drömboende.
Hushållens ränteavdrag väntas explodera mellan 2010 och 2011 till 124 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket ESV:s prognos – en ökning med drygt 70 procent.

Så får ni bra deal med banken

Är du beredd att bli en superkund med alla affärer på en enda bank får du ofta den högsta bolånerabatten. Men kom ihåg att det inte är ett livstidskontrakt. Inget hindrar dig från senare byta till bättre lösningar hos konkurrenterna.

Många gör fel när bostadsförsäljningar deklareras

En majoritet av svenskarna gör fel när de ska deklarera sina bostadsförsäljningar, och i år fortsätter Skatteverket att särskilt granska det området. Den som vill undvika slarvfel gör bäst i att deklarera elektroniskt.

Bengt vet hur man håller i pengarna


322 styrelsemöten på 51 år, 10 månader och 8 dagar. Bengt Hansson, 82, är en man med ordning på siffrorna. I mer än ett halvt sekel har han varit kassör i bostadsrättsföreningen Nyckelpigan i Laholm. Men nu får det räcka.

Reglerna om oäkta föreningar saboterar rörligheten

Det är orimligt att en bostadsrättsförenings skattestatus påverkar de boende på det sätt som sker i dag. Det är oförutsägbart och ojämlikt, konstaterar
Jan Bjurfors, som är företrädare för konsulter som hjälper till vid bostadsrättsbildning.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se