Nyheter - Energi & Miljö
Växjö vinner tvist om fjärrvärme
Växjö kommun har lagen på sin sida när villaägare tvingas ansluta sig till fjärrvärme, konstaterar Stockholms tingsrätt. Konkurrensverket förlorade efter att ha drivit ett förbudskrav mot att kommunen ansluter nya småhus till sitt fjärrvärmenät.
Inaktiva elkunder får dubbelt så dyr elräkning
Lathet straffar sig ekonomiskt, i alla fall om man inte aktivt väljer ett elavtal. Energimarknadsinspektionens granskning visar att elkunder som hade ett tillsvidareavtal i somras betalade dubbelt så mycket som kunder med ett rörligt avtal.
Boende i brf missnöjda med passivhus
Att bo i passivhus anses av många vara något som hör framtiden till. Men det är inte alltid tekniken fungerar på ett bra sätt. I bostadsrättsföreningen Strandkanten i Ellös är meningarna minst sagt delade. Några är mycket kritiska till hur det fungerar.
Miljonprogrammets renovering, större fråga
Frågan om miljonprogrammens renovering är vårt samhälles största utmaning, både finansiellt och socialt. Vi är i ett akutläge som kräver nationell mobilisering för att hitta nya lösningar. Det behövs insikt som innebär bredare affärsmodeller liksom legala och finansiella innovationer som möjliggör nya handslag mellan den privata och den offentliga sfären. Det är inte en bostadsfråga utan en övergripande samhällsbyggnadsfråga, skriver Carl Mossfeldt är VD för Tällberg Foundation.
Solfångare vinner för Mandarinen i Löddeköpinge
Skåne Solar Award 2011 för årets solfångaranläggning gick till Otto Millbourn på energikonsultbolaget Ekoenergi och Zoltan Kiss på arkitektföretaget Urban Vision för anläggningen på bostadsrättsföreningen Mandarinen i Löddeköpinge. Solfångarna har levererats av Effecta i Kungsbacka.
Lödde Bygg har byggt ett flerbostadshus för bostadsrättsföreningen Mandarinen i Löddeköpinge centrum. Energihushållning har varit ett ledord genom hela processen. Berggrunden där huset finns omöjliggjorde värmepump och man valde naturgas med solfångare.
Bostadsrättsförening fick rätt gentemot kommunen
När bostadsrättsföreningen Stråken ansökte om att installera geoenergi fick dem avslag från Uppsalas Miljönämnd. Men föreningen gav sig inte utan tog hjälp av en miljöjurist och överklagade till Länsstyrelsen. Häromdagen kom beslutet från Länsstyrelsen och där sågas kommunens avslag fullständigt av Länsstyrelsens jurister. Kommunen har gjort multipla fel i hanteringen av ärendet och baserat sitt beslut på tyckande
BRF Hilda i Malmö har fått HSB's miljöpris
Vid HSBs förbundsstämma i Stockholm den 18 maj fick bostadsrättsföreningen Hilda i Malmö HSBs miljö-och klimatpris 2009- 2010. Priset delades ut av HSBs miljöchef Mia Torpe.
Hållbara Hilda är ett av de första större förnyelseprojekten inom ett helt bostadsområde byggt i slutet av 1960-talet. Det gör Hållbara Hilda till en unik satsning såväl nationellt som internationellt – en pionjärsatsning som drivs av medlemmarnas engagemang för ekonomisk, social och miljömässig uthållighet.
Värmepumpar möjliggjorde ombildning
Den höga energiförbrukningen gjorde att banken ställde sig tveksam till affären. Och att räkna hem både ett fastighetsköp OCH ett totalt byte av uppvärmningssystem lät lite väl tufft.
Men det var innan Jonas Linder började räkna. När han var klar såg totalkalkylen helt annorlunda ut. Och av föreningens totala kostnader så gick en större del till banken, och en mindre till elbolagen.
Största bergvärmeprojektet någonsin i brf
Det handlar om totalt 500 lägenheter i bostadsrättsföreningen Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden utanför Stockholm. 3,5 miljoner kWh räknar man med att kunna spara varje år tack vare det nya systemet! Det motsvarar 350 ton CO2. LJUSKÄRRSBERGET I SALTSJÖBADEN är en stor bostadsrättsförening, med cirka 500 lägenheter fördelade på 13 gårdar. Totalt rör det sig om hela 52 hus.
Överger fjärrvärmen - av kostnadsskäl
Värmen är en stor del av våra boendekostnader - och många är kritiska till de stora fjärrvärmebolagen monopolställning och prissättning. En del fastighetsägare byter därför till bergvärme - för att spara pengar. Bostadsrättsföreningen Sankt Eriks Strand på Kungsholmen är ett sådant exempel.
Solpaneler laddar gemensam elbil
Solpanelerna producerar el till elva laddplatser i garaget och en laddstolpe utanför huset. Bostadsrättsföreningen förfogar också över en gemensam elbil.
Inglasade balkonger spar energi
Balkonginglasning kan spara stora mängder med energi. Det visar en undersökning som tekniska universitetet i Tammerfors gjort. Som mest kan besparingarna uppgå till 10,7 procent av uppvärmningskostnaderna.
Lägenheter satsar på solenergi
En av Faluns största solfångareanläggningar finns hos en bostadsrättsförening.
Det är bostadsrättsföreningen Promenaden som satsat - och solpanelerna ger bland annat gratis varmvatten under halva året (sommar) för de boende.
Friska tallar fälldes i Sätra
Ett 20-tal gamla tallar har utan tillstånd fällts av bostadsrättsföreningen Gävlehus 11 i Sätra.
– Det här är egenmäktigt förfarande, säger Christian Jansson, parkingenjör på Gävle kommun.
Klimattåget fullt av nyfikna om energifrågan
I den webbundersökning* som HSB Göteborg presenterar uppger nästan var femte HSB bostadsrättsförening att de gjort allt de rimligen kan för att fastigheten ska vara så klimateffektiv som möjligt. Hela 65 procent planerar att göra energiinvesteringar inom de närmast åren. Bara tre procent uppger att de inte är intresserade av klimatsmarta åtgärder i sin fastighet.
Förening satsar på miljön och tjänar pengar
Bostadsrättsföreningen Pyndaren i Gävle satsar på miljön och tjänar pengar samtidigt. De satsade 2,5 miljoner och sparar en halv miljon per år.
Värmepumpar spar miljoner åt de boende
Drygt 958000 kronor om året i rena besparingar. Så mycket sparar två bostadsrättsföreningar i Stockholm på att byta värmesystem från fjärrvärme till bergvärme. Investeringskostnaden är stor, men redan från dag ett börjar vinsten ticka in.
Energideklaration sågas av förening
Patrik Lind och hans grannar fick sin bostadsrättsförening energideklarerad i vintras. Deklarationen blev en enda stor besvikelse. – Det tillförde inte något nytt av värde och var helt meningslös, säger Patrik Lind.
Glasklar plast i gamla fönster sparar en reaktor
Ett kostnadseffektivt system för isolering av 2-glasfönster för Gör-Det-Själv-marknaden lanseras av Stocksundet Byggsystem AB. Fönstren konverteras till treskiktssystem, som också är bullerdämpande och inbrottsskyddande, med en tunn skiva av den glasklara plasten.