Uppdelning av bostadsrättsförening

I nedan diskussion från juni 2011 behandlas frågan om en förening skall delas upp i olika enheter.

Fråga:

Hej,

Vår förening består av både radhus med en medlem per hus och större fastigheter med flera lägenheter / medlemmar per hus.
Genom åren har det visat sig att medlemmarna har vitt skilda behov beroende på boendeform, och ofta blir det därför svårt att enas om investeringsbeslut etc.

Går det att "sära" på en förening, dvs. dela upp den i flera mindre föreningar?
Hur går man isf. tillväga, var börjar man?

Svar:

Jonatan,

Det är möjligt att skapa två föreningar. För att nå dit måste först en fastighetsbildning ske där lantmätaren skapar en eller flera fastigheter. Därefter skall föreningen ta beslut om att sälja fastigheten/fastigheterna, en ny förening bildas och överlåtelse av fastigheten/fastigheterna ske till de nybildade föreningen. Det kan även övervägas om de som innehar radhus med bostadsrätt kanske vill friköpa dessa. Processen omfattar skattemässiga och juridiska överväganden samt mycket informationsarbete varför jag råder Er att anlita advokat om Ni skall genomföra en separering.

Med vänlig hälsning

Susanne Falk

Susanne Falk, Landahl Advokatbyrå

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se