Nyheter - Grannsämja

Att bo tillsammans i en fastighet kan ibland skapa friktion mellan grannar. Vi samlar här nyheter om att bo tillsammans.

Kraftig ökning av uthyrning genom Airbnb

Under 2015 fördubblades stockholmarnas bostadsuthyrning genom sajten Airbnb. Men många grannar är oroliga när okända rör sig i husen och bostadsrättsföreningarna är rådvilla. Reglerna för korttidsuthyrning är oklara.

Mata fåglar orsakar flest balkongkrig

Mata fåglar, grilla eller skaka mattor på din balkong om du vill ha krig med dina grannar. Så rangordnas de tre värsta aktiviteterna som kan skapa osämja i huset. SBC har frågat drygt tusen personer som bor i hyres- och bostadsrätt vad som retar dem mest.
Värstinglistan kröns av "Mata fåglar" eftersom sex av tio tillfrågade satte den störningen i topp. Skränande måsar och skitande duvor vill 62 procent av enkätpersonerna ha så långt bort som möjligt från sin bostad.

Bostadsrättsförening firar 60 år

 En av Höganäs äldsta bostadsrättsföreningar, Höganäskvarnen, fyller 60 år. Det kommer att firas i dag fredag, med party på gården.
Föreningen har adress Kvarngatan, och ligger i korsningen Strandgatan–Storgatan.
Fram till för knappt tio år sedan hade anställda på Höganäsbolaget företräde att köpa lägenhet i föreningen, men den paragrafen har lyfts ur stadgarna.
I föreningen finns en person som även firar 60 år som boende.

Odlingsintresset är stort i grön BRF

Bostadsrättsföreningen Klosters Fälad är med sina 412 lägenheter en av Lunds största. Säkert kammar föreningen hem priset som Lunds grönaste.
- Folk flyttar hit för att här är grönt, säger Åke Nilsson, som är den i styrelsen som har det största ansvaret för grönytorna.

Lasse Berghagen i serie om bostadrättsgrannar

Lasse Berghagen gör comeback i humorbranschen. Han ska spela rollen som sig själv i Robert Gustafssons kommande tv-serie "Gustafsson, tre trappor".

Handlingen i serien, som ska sändas i TV 4, handlar om grannarna i en bostadsrättsförening. I övriga roller syns bland andra Henrik Hjelt, Soran Ismail, Dan Ekborg, Peter Haber och Meg Westergren.

Tv:s antik-experter i storbråk om vind

Nu är det krig i bostadsrättsföreningen mitt i centrala Lund. Tv-kändisarnas planer på att köpa vinden ovanför och bygga terrass och öppna upp fönster har fått känslorna att svalla.
- Plötsligt får flera av grannarna full insyn in i sina sovrum. Så det är klart de reagerar, säger en av de klagande, Klas Carlin.

Stort ansvar för lite pengar

TV4Nyheterna kunde på söndagen rapportera om svårigheterna att engagera medlemmar i bostadsrättsföreningar för styrelsearbete eller andra uppgifter, trots att det har blivit vanligare med arvoden. Men ersättningen varierar kraftigt mellan föreningarna och de som arbetar ideellt blir allt färre.

Få vill sitta i husets styrelse

Att engagera boende i styrelsearbetet är inte helt lätt. Av 365 ordförande i bostadsrättsföreningar tycker nästan sju av tio att det är svårt att få folk till styrelsen, enligt en undersökning från Fastighetsägarna Stockholm.

Grannarna krävs på 2 miljoner

Han byggde garaget mot grannarnas och bostadsrättsföreningens vilja. De tvingade honom att riva det, med domstolens hjälp. Nu kräver han ersättning på 2 miljoner kronor.

Hundar får en egen rastplats tack vare brf

Problem med nedskräpning har gjort att kommunen tidigare sagt nej till hundrastplatser. Men efter att bostadsrättsföreningar har tagit på sig ansvaret för städningen ska en rastplats anläggas vid Rinnebäck.

Ungdomar eldade i förenings trapphus

Ungdomar har vid flera tillfällen de senaste veckorna sprungit och busringt på dörrarna i ett flerfamiljshus vid Flygfältsvägen. På måndagen eldade de också telefonkataloger i trapphuset, så boende oroades av stark röklukt. Bostadsrättsföreningen har nu gjort en polisanmälan.

Förening stäms för rökinträngning från granne

En 57-årig kvinna och hennes 21-årige son har stämt bostadsrättsföreningen Triangeln på 124 380 kronor. Orsaken är en rökande granne vars rök trängt in i deras lägenhet under flera år.

Brf Haren firade 50 år

Bostadsrättsföreningen Haren firade i lördags att föreningen fyller 50 år. Brf Haren har 189 lägenheter och är därmed, tillsammans med Brf Löten, HSB Karlskogas största bostadsrättsförening berättar vicevärd Cenny Stridh.

Firades för sina 50 år i samma bostadsrätt

De ljusa stenhusen på Köpmangatan 22 byggdes för 50 år sedan. Och i exakt så många år har snart 90-åriga Lena Ohlsson bott där. Detta firades i helgen med god mat, dricka och underhållning.

Felparkeringar kan leda till vräkning

Bostadsrättsförening i Skurup hotade att vräka medlem som inte följde parkeringsregler.

Arg läkare anmäld för journalrotande

Flera personer i en bostadsrättsförening i Stockholm anmäler sin granne till Datainspspektionen för olovligt snokande i deras patientjournaler, skriver Dagens Medicin. En av anmälarna fattade misstankar då grannen, som är läkare på en vårdcentral, skrek:
- Din senila, hjärtsjuka djävul, hoppas att du dör snart.

Balkongen – ett rum med ansvar

Balkongsäsongen står för dörren på allvar. För somliga räcker det med en stol för att balkongen ska bli ett paradis, andra vill både ha potatisodling och grill i sin privata oas i staden. Det kan vara helt okej, men får man sola naken på balkongen?

Buller stör Serresjöbor

Riksbyggens bostadsrättsförening Serresjö vill att kommunen sätter upp bullerskydd vid Gislövsån.

Grannfejd leder till vräkning

Den 78-åriga Slöingekvinnan öste skällsord över sin granne. Nu kräver Hyresnämnd att hennes hyreskontrakt sägs upp.
Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se