Nyheter - Juridik

De senaste nyheterna från media kring lagar och regler som rör föreningen.

Bostadsrättsägare vinner mot byggföretag

En entreprenör förlorar i hovrätten mot ett par som påstår att de kommit överens om ett fast pris och därför inte behöver betala ytterligare fakturor. Domstolen anser att entreprenörens uppgifter har varit vaga och motsägelsefulla och att det finns flera omständigheter som talar för att parterna de facto hade avtalat om fast pris.

En bostadsrättsförening anklagar Affärsverken

En bostadsrättsförening i Karlskrona anklagar Affärsverken och kommunen för att medvetet förhala en ansökan från föreningen.

Bostadsrättsföreningen vill byta bort fjärrvärme mot bergvärme för att sänka driftskostnadern. Ansökan lämnades in i september men fortfarande har det inte kommit något svar. Det väntas i mars.

– Det är åtta månader senare än vad jag hade tänkt att det skulle vara klart, säger ordföranden Pontus Thoresson till Blekinge läns tidning.

Anledningen till förhalningen anser bostadsrättsföreningen är att Affärsverken och kommunen är oroliga för att fler ska byta bort fjärrvärmen. Enligt Pontus Thoresson har föreningen gått miste om 200 000 kronor på grund av det här.

Affärsverken menar att de inte har förhalat någonting medvetet. 

Brf innnehavare vinner i hovrätten

En bostadsrättsinnehavare vinner i hovrätten mot en entreprenör som hävdat att denne utfört arbeten i hennes lägenhet. Entreprenören har inte kunnat visa att det funnits något avtal om arbetena.

 

Frias från åtal för falska bud

Hovrätten gör en annan bedömning än Tingsrätten och friar nu en 32-årig kvinna som åtalats för bedrägeri efter att ha lämnat falska bud på sina föräldrars bosstadsrätt. 

”För lätt att kapa en styrelse”

En bostadsrättsförening i Stockholm fick plötsligt reda på att hela styrelsen var ersatt med personer som inte ägde någon bostad i föreningen. Med kontroll över konton kan någon som tar över en styrelse tömma föreningen på pengar. Ett systemfel enligt polisen på nationellt bedrägericenter.

Dom mot nyckelpersoner i Stadt-härvan

De två intygsgivare som godkände ombyggnaden av Stadt i Norrtälje får inte tillbaka sina behörigheter.?Kammarrätten i Jönköping avslår duons överklagande.
Intygsgivarna hade sju anmälningar på sig när Boverket återkallade deras förordnanden hösten 2010.

"Vänd dig till hyresnämnden"

Vid alla typer av tvister i en bostadsrättsförening - vänd dig i första hand till hyresnämnden för medling. Det rådet ger Sverker Thorslund, pensionerad bostadsexpert på Konsumentverket och fortfarande mycket engagerad i bostadsfrågor.

Bostadsrätt inför rätta

Bostadsrättsföreningen på Västergård sade nej till tre olika köpare och satte därmed en medlem i klistret. Nu möts de i Helsingborgs tingsrätt som ska avgöra om föreningen hade fog för sina beslut.

Förening får del av arv

 En kvinna testamenterade sin bostadsrätt till Föreningen Krusagården, men när hon avled hade hon inte kvar bostadsrätten. Nu får föreningen värdet i pengar i stället. Kvinnan från Eksjö saknade arvingar och och hennes dödsbo inbringade drygt 760 000 kronor till Allmänna arvsfonden.

Bli av med delägare

Hej. Jag köpte -83 en bostadsrätt, 3:a  för 17 000 kronor. Betalade den kontant för egna pengar.Hade en 1-årig baby och skulle snart få ett barn till. Barnens pappa, vi var förlovade, skrevs också med som ägare av lägenheten. Vad ska jag göra? Jag vill stå som ensam ägare, utan att köpa ut honom.
Lägenheten är värd cirka 20 000 kronor.

Familj får ersättning efter rasist-hot

 "Ni andra generationens invandrare vet inte hur det är att bo i en bostadsrätt", sa ordföranden i en bostadsrättsförening till en familj. Därefter ska han ha gjort flera försök att få familjen att flytta.

Bostadsrätt ingen kravfri boendeform

Många som bor i bostadsrätt tar uppdrag i föreningens styrelse utan att veta vad det innebär. Samtidigt behövs alla krafter, speciellt i små föreningar. Pia Andersson ser sitt styrelseuppdrag i bostadsrättsföreningen som ett bra sätt att få inflytande och bevaka sin investering.

Bostadsmäklare döms miljonbelopp efter slarv

Mäklare bröt mot god fastighetsmäklarsed. Det kostar honom nu 1,1 miljoner kronor. I maj 2007 köpte en kvinna ett hus för 4,5 miljoner kronor av ett dödsbo. Kvinnan hade uppgett att hon fått lånelöfte av banken, men när kvinnan slutligen skulle ta lånet gav banken avslag.
Huset som såldes omfattas nämligen av ett arrendeavtal vilket innebär att fastigheten inte får pantsättas.
Om detta hade fastighetsmäklaren inte upplyst kvinnan.

Seniorboende avvisade kvinna - får betala 90 000

En kvinna ville köpa lägenhet i ett seniorboende i Uppsala men bostadsrättsföreningen avvisade hennes ansökan med hänvisning till hennes funktionsnedsättning. Nu har DO och föreningen ingått en förlikning som ger kvinnan 90 000 kronor.

Föreningen motiverade sitt avslag med att hon använde rullator och därför inte levde upp till kravet i stadgarna på att ha så god hälsa ”att vederbörande kan klara sig helt på egen hand enligt läkarintyg”.

Jo-anmälan mot serviceförvaltningen

De boende i bostadsrättsföreningen Konstnären i Malmö fortsätter att kämpa mot kommunens förskoleplaner. Nu har de gjort ett JO anmälan mot de ansvariga på serviceförvaltningen.

Tvist om vattenskada ska inte drabba den boende

Kvinnan har en bostadsrättslägenhet. Orsaken till strulet är att vattenskadan drabbade både lägenhetens ytskikt, som hon svarar för, och husets stomme, som bostadsrättsföreningen och dess försäkring svarar för.

Bahri vägrades köpa lägenhet

Bahri Hasan har två företag. Dels äger han pizzerian i Åtorp, dels är han delägare i en pizzeria i Karlskoga. Det senaste året har han plockat ut runt 40 000 i månadslön och han är beviljad lånelöfte från Nordea på 600 000 kronor för köp av bostad. Ändå anser bostadsrättsföreningen Lången att han inte får köpa lägenhet i deras bestånd.

Ny Kriminell Trend

En liga i Stockholm lyckades låna över 18 miljoner kronor i olika banker genom att använda bostadsrätter de inte ägde och som redan var pantsatta som säkerhet. Åklagaren efterlyser nu en lagändring som leder till ett register över alla bostadsrätter.

BRF riskerar vite efter utebliven röjning

Bostadsrättsföreningen Stadsvillorna i Gustavsberg måste städa undan en brandhärjad förrådsbyggnad på Skeviksgatan i Östra Ekedal och hägna in fastigheten, annars riskerar de ett vite på 100 000 kronor.

Hyresavtal består trots arbete på annan ort

Till skillnad från hyresnämnden finner hovrätten att en man som låtit sin bror bo i sin lägenhet och ha fest där ska få behålla hyresrätten. Mannen har, genom att regelbundet besöka lägenheten under en period då han arbetat på annan ort, haft tillsyn över den. Eftersom brodern inte brukat lägenheten helt självständigt har det inte varit fråga om en tillståndspliktig andrahandsupplåtelse. Inte heller har de fester brodern haft i lägenheten utgjort störningar i sådan omfattning att hyresavtalet skäligen bör upphöra. Hovrätten bifaller därför mannens överklagande.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se