Nyheter - Ombildning

De allra senaste nyheterna kring ombildning till bostadsrättsförening, från hela landet.

Hyreslägenheter blir bostadsrätter på Albyberget

Bostadsbolaget Mitt Alby vill sälja en del av sina lägenheter på Albyberget i Botkyrka genom ombildning till bostadsrätter.

Amorteringskrav kan bli nådastöten för ombildning

Stockholm: Hyresgäster som köper sin lägenhet vid en bostadsrättsombildning i ett attraktivt läge gör regelmässigt en vinst om de skulle sälja sin lägenhet dagen efter en ombildning. Trots detta finns en enorm tröghet i att ombilda vissa fastigheter. Denna beror på att hyresgäster tittar på månadskostnaden för att bo. Man jämför då kostnaden att bo kvar i hyresrätt med att bo i bostadsrätt efter ombildning och betalningsviljan och betalningsförmågan blir avgörande i många fall.

Stor ombildning i centrala Malmö

Fastigheterna Malmö Rosenborg 1 & 2, med totalt 72 lägenheter, har förvärvats av Brf Rosenborg. Köparen har haft Forum Fastighetsekonomi och Bergman & Eek Advokat AB som rådgivare medan säljaren, som är en privatperson, har haft Newsec och Advokatfirman Lindahl som rådgivare.

Snuvade på bostadsaffär

Hyresgästerna i Blackeberg erbjöds av Stockholms stad att köpa sina lägenheter i allmännyttan och började processen mot att bli med bostadsrätt. Men kommunen hade redan sålt husen – till en annan hyresvärd. ”Alliansen går emot sin egen politik”, säger hyresgästen Jens Östman.

EU har ingen åsikt om oäkta bostadsrätts affär

För snart två år sedan sålde kommunalägda Svenska Bostäder en fastighet på Norr Mälarstrand 22-24 till en så kallad oäkta bostadsrättsförening (mer än hälften av fastigheten består av lokaler) i strid mot moderbolaget Stockholms Stadshus AB:s regler. Priset var också uppseendeväckande lågt. Exempelvis var en lägenhet i fastigheten som Svenska Bostäder sålde för 7,1 miljoner kronor strax efter köpet ute på marknaden till det avsevärt högre priset 18,9 miljoner kronor.

Striden om hyresombildningarna

Rekordmånga hyresrätter har ombildats till bostadsrätter.
Aftonbladet reder ut argumenten för och emot.
– Bostäderna försvinner inte för att de ombildas, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholm.
– Korkat, när efterfrågan på hyresrätter är så hög, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Oro inför befarad brf-omvandling i Tallkroken

Runt 23 000 kommunala lägenheter i allmännyttans bostadsbestånd privatiserades och såldes till bostadsrättföreningar under de gångna fyra åren i Stockholm. Nu är det stopp för vidare försäljning i innerstan och vissa närförorter men ombildningarna från kommunala hyreslägenheter till bostadsrätter fortsätter i andra närförorter.

Ombildningssyran har lagt sig

En vacklande bostadsmarknad och en kärvare arbetsmarknad väntas dämpa intresset för ombildningar – från hyresrätt till bostadsrätt. Det är inte givet att det blir en god privatekonomisk affär för en hyresgäst att köpa loss sin hyresrätt

Bostadsrätt trots hyresgästernas nej

Hyresgästerna sa nej till att bilda bostadsrätt och trodde sig därmed vara säkra. Men hyresvärden gav sig inte. Han ombildade på egen hand fastigheten på Klosterängsvägen. Och det är av allt att döma helt lagligt.

Bostadsrätter – nu i hela Sverige

En våg av bostadsrättsombildningar sköljer över Sverige – och når nu även utanför storstäderna. I fjol köpte bostadsrättsföreningar hyresfastigheter i nästan dubbelt så många kommuner som i mitten av 2000-talet.

Hyresgäster får köpa lägenheter

Hyresgästerna i tre av Bostadsbolagets hyreshus i Västervik har i dagarna fått erbjudande att bilda bostadsrättsförening och köpa sina lägenheter. Det är första gången som Bostadsbolaget i Västerviks kommun gör så.

Rörig ombildning nobbades

Trots att Stockholmshem godkänt resultatet av två köpestämmor får bostadsrättsföreningen Skottet 2 på Södermalm inte köpa hyreshuskvarteret. Stockholmshems styrelse sade på måndagen enhälligt nej till en försäljning.

Ett angrepp mot svensk föreningsdemokrati

Artikeln "Stoppa fusket vid ombildning” bygger i bästa fall på okunskap om svensk föreningsdemokrati och avtalsfrihet. I värsta fall är de ren smutskastning. Det skriver ordföranden i SBB, Sveriges Bostadsrättsbildare.

Wallenstam säljer till brf i Stockholm

Fastighetsbolaget Wallenstam säljer en bostadsfastighet på Östermalm i Stockholm för 201 miljoner kronor, ett pris som överstiger värderingen med cirka 15 procent.

Ombildning ger mångmiljonvinst på Strandvägen

En lyxvåning på Strandvägen i Stockholm är just till salu för 80 miljoner kronor. Det är ungefär tre gånger så mycket som de tidigare ägarna köpte loss sina hyresrätter för när fastigheten ombildades till bostadsrättsförening tidigare i år, skriver Aftonbladet.

Ombildningar till borätter tar ny fart

Ombildning av hyresrätter till bostadsrätter ökar igen. Bortsett från storstäderna var Helsingborg den stad där det såldes flest hus till bostadsrättsföreningar förra året. Samtidigt gör bostadsbristen att behovet av hyresrätter är stort.

Fler ombildar till bostadrätt

Hyresrätter fortsätter att ombildas till bostadsrätter i rask takt. Förra året sattes nytt rekord när 331 hyresfastigheter i landet ombildades. Men takten kan dämpas vid ett regeringsskifte.

Klart med köp av Hunden

Då var det klart. Om en vecka tar hyresgäster i Hunden 10 över sin egen fastighet. I tisdags kväll undertecknades kontraktet hos ABK.

Ombildning av 450 hyresrätter klar i dag

I Solna blev idag ombildningen klar av närmare 450 hyresrätter till bostadsrätter. Det är den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten som säljer två hus i Hagalund till de boende.

Allt fler bostadsrätter

År 2009 fanns det i landet 1 678 600 lägenheter i flerbostadshus med upplåtelseformen hyresrätt och 762 000 med bostadsrätt. Ser man på förändringen sedan 1990 har bostadsrätterna ökat med 51 procent och hyresrätterna med 3 procent.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se