Annonser

Nyheter - Fastighetsskötsel

De senaste artiklarna relaterade till skötsel av fastigheter. Stambyten, renovering, takskottning mm. är vanliga ämnen.

Lugn avslutning på bostadsmarknaden 2015

Priserna på bostadsrätter och villor i riket förblev oförändrade även den senaste månaden. På tre månader har såväl bostadsrätterna som villorna i riket ökat med +1%. De senaste 12 månaderna har bostadsrätter ökat med +16% och villor +12%. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

 

Slut på borallyt – köparna tål inte högre priser

Bostadsköparnas kostnadskalkyler tål inte högre priser. Det är en av förklaringarna som nu ges till att prisökningarna på bostäder ser ut att ha upphört. I december låg såväl villapriser som bostadsrättspriser stilla, visar Svensk Mäklarstatistik.

Airbnb nobbas av 7 av 10 bostadsrättsföreningar

Sju av tio ledamöter i bostadsrättsföreningar är skeptiska till att låta sina medlemmar hyra ut via Airbnb. Det visar en medlemsundersökning från Fastighetsägarna Stockholm. Allt fler storstadsbor hyr ut sina lägenheter via Airbnb. Bara i Stockholmsområdet har 5.500 bostadshavare har lagat ut lyan på sajten. Och sett till antalet bokningar är Stockholm nummer sju på Airbnbs tio-i-topplista, före både Los Angeles och Amsterdam.

Demoskops boprisindikator för oktober

I Demoskops och SEB:s Boprisindikator för oktober 2015 faller hushållens förväntningar på bostadspriserna kraftigt. Boprisindikatorn har inte sjunkit så mycket en enskild månad sedan december 2012. Boprisindikatorn ligger nu på 64, vilket är en nedgång med 8 enheter från föregående månad. Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 0,11 procent om ett år och andelen som planerar att binda sina räntor minskar med 2 enheter från förra månaden, till 4 procent.

Amorteringskrav fördröjt, men det kommer

23 april offentliggjorde FI att ett remissvar från Kammarrätten i Jönköping påpekat att det är tveksamt om FI har stöd i lagstiftningen för att införa tvingande regler om amortering. Samma dag sa finanamarknadsminister Per Bolund att regeringen ska ta tag i frågan om hur man bromsar hushållens skuldsättning med full kraft.

 

Ny praxis kring utmätning av bostäder

I en ny dom ändrar Högsta domstolen tidigare rättspraxis när det gäller utmätning av bostäder som ägs av en gäldenär tillsammans med en annan person. Enligt den nya praxisen kan hela bostaden nu säljas på en gång - även om en andel av bostaden alltså ägs av en annan person än gäldenären.

Slopad nolltolerans ökar risken för klotter

Det nya stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) meddelade nyligen att den omdebatterade nolltoleransen mot graffiti i Stockholm kommer att tas bort. Uttalandet skapar oro för ökat klotter bland stadens fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

 

Här är siffrorna som byggbolagen mörkar

Den angivna underhållskostnaden för bostadsrätter i säljprospekt är ofta långt under den långsiktiga sanningen. 

Svd.se publicerar idag stastik från Incit på underhållskostnaden för ett antal typer av bostadsrättsföreningar, och dessa är långt över de 25kr per kvadratmeter som ofta används i prospekt. 

Skandia först ut med att visa snitträntan

Bankernas listräntor är vilseledande för konsumenterna. Men nu går Skandia i bräschen för en konsumentrevolution. Från och med i dag redovisas kundernas faktiska snittränta. 

– I längden kan storbankerna aldrig stå emot behovet av mer transparens om de verkliga bolåneräntorna. Nu väljer Skandia att vara först med att berätta att rabatten hos oss i genomsnitt är 0,47 procent, säger Öyvind Thomassen som är bankchef för Skandia.

Legionellautbrott i bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening på Kirseberg har drabbats av legionella. Smittan upptäcktes när bostadsrättsföreningen beställde ett vattenprov på eget initiativ. Enligt vad Malmös miljöförvaltning känner till har ingen blivit sjuk. Bostadsrättsföreningens medlemmar informerades häromdagen. De måste undvika dusch och bad tills nya prover tas. Temperaturen på vattnet höjs och hela rörsystemet spolas igenom ett par tre gånger i veckan.

Kodordet som kan sänka din boränta

De flesta räknar med att ECB höjer räntan nästa månad. Men väljer den Europeiska centralbanken att ligga still kan det tvinga Riksbanken att slå av på takten. Svaret kommer nu på torsdag eftermiddag. Kommer Jean-Claude Trichet att använda uttrycket ”stark vaksamhet” (strong vigilance) på presskonferensen? Det är den stora frågan inför torsdageftermiddagens räntebesked från ECB och den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen.

Ordförande åtalas för fallande istapp

Ordföranden i en bostadsrättsförening i Stockholm åtalas för en fallande istapp som skadade en kvinna i vintras. Enligt åtalet har ordföranden underlåtit att röja bort snö och is från fastighetens tak samt spärra av området. Den 23-åriga kvinnan fick två sårskador i huvudet och tvingades att sy tio stygn, skriver Metro. Hon begär 35.000 kronor i skadestånd.

Bostadsrättsförening riskerar vite

Bostadsrättsföreningen Stadsvillorna i Gustavsberg måste städa undan en brandhärjad förrådsbyggnad på Skeviksgatan i Östra Ekedal och hägna in fastigheten, annars riskerar de ett vite på 100 000 kronor.

Förstört av smältande is

Stora skador på fastigheter efter den kalla och snörika vintern. Den bistra vintern med mycket snö och is har medfört omfattande skador på fastigheter. Bostadsrättsföreningen på Hantverksgatan i Oskarshamn har stora skador att åtgärda efter att det rann in vatten i en månads tid i två av lägenheterna när isen smälte.

Bostadsrättsförening får rätt till bildporttelefon

I en dom från 31 januari 2011 upphäver högsta förvaltningsdomstolen kammarrättens tidigare dom och beviljar bostadsrättsföreningen tillstånd till allmän kameraövervakning för entréerna till fastigheten. Kameraövervakningen kommer att ske i samband med en installerad porttelefon som även visar bild från porten. Kameran aktiveras endast när besökaren ringer på någon av lägenheterna och bilden visas endast för mottagaren av samtalet.

Träffades av isblock - ingen hålls ansvarig

Hon träffades av ett isblock i huvudet förra året och var nära att dö. Åklagaren lade ner förundersökningen och kritiserar polisen för att inte prioritera den här typen av fall.

Vatten rinner in i lägenheterna

En av landets största bostadsrättsföreningar har drabbats av omfattande vattenskador. Underhållet är så eftersatt att skadorna inte ersätts av försäkringsbolagen. Det råder rena upprorsstämningen bland medlemmarna.

Garagetak rasade in

Taket på garagelängan på Karlstorpsvägen 104 i Trollhättan rasade in p fredagseftermiddagen.
– Men det gick rätt så bra ändå, säger Lars-Erik Johansson, ordförande i bostadsrättsföreningen som äger garaget.

Fp vill minska avdrag för boränta

Folkpartiet vill sänka skatten på kapitalinkomster och minska de därtill kopplade ränteavdragen med fem procentenheter från 30 till 25 procent från nästa årsskifte för att förhindra en bostadsprisbubbla.

Istapparna är vindsvåningarnas fel

Redan nu är de här. Långa, tunga och livsfarliga hänger de från taken – istapparna. Det främsta skälet till att problemet blivit värre på senare år är att välbeställda svenskar älskar att bo i vindsvåningar.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se