Nyheter - Lägenhetsförsäljning

Det allra senaste från media kring lägenhetsförsäljning. Trender och analyser från alla Sveriges tidningar.

Årstakten för bostadsrätter, trenden uppåt

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var upp med 3 procent under september, beräknat som glidande medelvärde över tre månader. För villor var priserna oförändrade, enligt månadsdata från Mäklarstatistik.

"Årstakten för såväl villor som bostadsrätter fortsätter trenden med ihållande prisökningar. Prisuppgångarna är större i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg jämfört med Malmö-området. Men även där har priserna ökat sett över en tolvmånadersperiod", kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Snittpriset på brf upp 2% i Augusti

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var upp med 2 procent under augusti, beräknat som glidande medelvärde över tre månader.

För villor var priserna upp med 1 procent, enligt månadsdata från Mäklarstatistik.

"Vi ser en fortsatt stark marknad där lägenheter i storstäder som Stockholm och Göteborg fortsätter vara draglok med årsuppgångar på runt 10 procent eller mer. Malmöområdets bostadsrättspriser rör sig långsammare men uppvisar ändå en tydlig uppgång på 6-7 procent de senaste 12 månaderna." Det säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Här stiger bopriserna mest

En genomsnittlig bostadsrätt i Sverige (64 kvadratmeter) idag kostar 1,7 miljoner kronor i snitt och att en genomsnittlig villa kostar 2,2 miljoner kronor.

Under de tre senaste månaderna, sett till ett glidande medelvärde, har borättspriserna stigit med en procent. På den dominerande Stockholmsmarknaden har priserna varit oförändrade i city under samma period. I Stockholms innerstad kostar en bostadsrätt nu knappt 3,6 miljoner kronor (64 kvadratmeter). I Storstockholm har priserna ökat med 2 procent.

Bra äga bostad i storstäderna

Att äga sin bostad har de senaste 16 åren varit en mycket bra affär, enligt Statens bostadskreditnämnd. Speciellt om man köpt en bostadsrätt i storstäderna. Men reala huspriser har inte en långsiktig positiv trend.

Brottsregister krav för lägenhetsköp

En bostadsrättsförening i Sundsvall kräver att den som ska köpa lägenhet först visar upp utdrag om sig själv ur polisens belastningsregister. Den som begått grova brott kan nekas köp, skriver Sundsvalls Tidning.

Än finns det tid att stoppa en bokrasch

Hushållens skuldbörda fortsätter att växa trots att bopriserna stagnerat. Statens bostadskreditnämnd varnar för en krasch om inte rätt åtgärder sätts in. Men det finns några få ljusglimtar. Tiden för billiga rörliga bolån är över och hushållen bör ställa in sig på högre räntekostnader, fastslår Statens bostadskreditnämnd, BKN, i en ny rapport.

Nordin vill kyla ned bomarknaden

Regeringen pressas nu av sina egna om skärpta regler för Stockholms heta bostadsmarknad. Bankerna bör införa amorteringskrav på bostadslån, anser en av landets tyngsta moderater, finansborgarrådet Sten Nordin. Han vill att regeringen snabbutreder frågan.

Här rusade bopriserna 25 procent

Mäklarstatistiks siffror visar att bopriserna rasat under december. Men det finns undantag. Här är listan på platserna där bopriserna stiger mest.

Under december månad föll priserna på svenska bostadsrätter med i snitt 11 procent. En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu knappt 1,3 miljoner kronor enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik. I Stockholms city kostar densamma 3,3 miljoner kronor.

Brf-priser -2 %

Genomsnittspriset för en bostadsrätt i Sverige sjönk med 2 procent i september jämfört med augusti. (SIX) Det framgår av information från Mäklarstatistik.se. "Vi kan konstatera en fortsatt svagt nedåtgående trend på priserna i stora delar av landet. Samtidigt kvarstår de regionala skillnaderna. Utbudet är fortsatt stort och affärerna tar längre tid. Den senaste tremånadersperioden har det gjorts i stort sett lika många villaaffärer som under samma period 2010, medan bostadsrättsaffärerna har minskat något", säger Peeter Pütsep, vd Svensk Fastighetsförmedling, i en skriftlig kommentar.

Campingstugorna säljs som BRF i Mölle

Nu släpper Mölle camping ut sina stugor till försäljning. De 44 stugorna kommer att säljas som fritidsboende med bostadsrätt och tanken är att campingplatsen ska fortsätta att hyra ut stugan när ägaren inte själv använder den.

Stugorna är i sju olika varianter och storlekar, från 9 till 37 kvadratmeter och med priser som varierar från 109 000 till 690 000 kronor. Konceptet kalla Bocamp och finns sedan tidigare på flera av bolaget First camps campingplatser i Sverige.

Konjunkturoro drar ned bopriserna

Snacket om att sämre tider väntar har fått bostadsköparna att dra öronen åt sig. Fler mäklare räknar nu med sjunkande priser i höst.

I Mäklarsamfundets senaste Mäklarinsikt tror nära sex av tio fastighetsmäklare att priserna på småhus faller framöver. När det gäller bostadsrätter räknar nästan hälften med lägre priser, jämfört med 43 procent i maj. Den andra hälften tror att priserna är oförändrade.

– Det är en ganska dyster prognos fram till november, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Lyxmäklare fruktar "formidabelt" boprisras

Lyxmäklaren Fredrik Eklund spår en prisnedgång på 15 procent innan marknaden vänder igen. Men han och hans kollegor tror att det kan bli fart på bostadsmarknaden redan om några månader.

Malmös bostadsmarknad tar största smällen

Tappet på bostadsmarknaden i Malmöområdet är mycket större än i resten av landet. Framför allt har bostadsrätterna sjunkit i pris med 8 procent sedan i våras. Många bostadsrätter och stora prisuppgångar under 2000-talet är några av förklaringarna.

Fler tror på sjunkande bopriser

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i september jämfört med vad de gjorde föregående månad. Det visar SEB:s boprisindikator som publicerades på måndagen.

Mäklarnas guldår över

De svenska mäklarna har haft en god vår. Efter ett rekordstarkt 2010 växte omsättningen på bostadsmarknaden med ytterligare två miljarder kronor, eller plus 1,5 procent, under januari-juni. Men hösten väntas bli betydligt tuffare.

Handelsbanken tror inte på boprisras

Handelsbanken tror att bostadspriserna håller sig på ungefär samma nivå som idag. Det säger bankens chefsekonom Jan Häggström.

”Jag tror inte att vi får någon dramatisk utveckling. Jag tror inte att priserna går upp. De kanske går ner lite grann, men inte särskilt dramatiskt. Jag tror inte att bostadspriserna var för höga från början”

SEB räknar med fallande huspriser

Huspriserna faller med 10 procent de närmaste två åren, spår SEB:s i sin färska konjunkturprognos. Hushållen tappar sugen när tillväxten stryps och arbetslösheten fastnar vid drygt 7 procent.

Sval start på bostadshösten

Få visningsbesökare och korta listor med intresseanmälningar. När di.se tog tempen på bostadsmarknaden under höstens första riktigt stora visningshelg hade börsfall, bolånetak och skuldkris lagt sordin på stämningen.
Di.se besökte på söndagen ett antal lägenhetsvisningar i centrala Stockholm. Försiktighet och avvaktande miner präglade den stora visningshelgen som utgör starskottet för höstsäsongen.

Allt fler tror på fallande bostadspriser

Storstadsborna tror att bostadspriserna kommer att fortsätta nedåt. Det visar en undersökning som mäklarföretaget Erik Olsson har gjort på uppdrag av di.se.

Mäklarna som fortsätter med lockpriser

Den första augusti införde merparten av de svenska bostadsmäklarna att accepterat pris för att stävja lockpriserna. Men de finns de som vägrar använda de nya reglerna. En av dem är Eklund Stockholm New York.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se