Nyheter - Stambyte

Att byta fastighetens stammar är ett av de större projeken för en bostadsrättsförening. Här samlar vi nyheter kring lyckade och mindre lyckade exempel.

Stambyte från start till slut

Programserien Putkiremontti följer i tio delar stambytet i Satopihlaja husbolag i Rönninge i Helsingfors. Bolaget består av tre hus i tre våningar, eller totalt sju trappor och 64 lägenheter. Vi får lära känna några av invånarna och följer dem genom processen. Flera är aktiva inom husbolaget, några har bott i huset sedan det byggdes 1970, en annan är husets yngsta lägenhetsinnehavare, en tredje tänker försöka bo kvar i sin lägenhet under stambytet. Via den bökiga stambytesprocessen skildras även hemmets betydelse. Hemmet som borde stå för trygghet och stabilitet – men som ett stambyte vänder upp och ner på totalt.

 

Rörrenoveringen sänds i TV1 söndagar kl. 18.15, repris måndagar kl. 23.25 och onsdagar kl. 16.20

Stambyte inleds ofta för sent

Det är ofta först då rören läcker som man börjar fundera på ett stambyte. Det framgår av en undersökning som disponentförbundet Isännöintiliitto gjort.

Bristande föreställningar om stambyten

Det tar i genomsnitt fyra–åtta år från det att rörsaneringen första gången på allvar diskuteras på stämman tills det att anbudsförfrågan skickas ut. Till detta kommer själva entreprenaden. Vi talar om hundratals timmar av arbete och jämförande forskning av vad som är bäst just för det egna huset. Inga saneringsprojekt klubbas igenom på stämmor utan att aktieägarna vet vad de besluter om.

Medlemmar fick diska i trapphuset

Medlemmarna i en bostadsrättsförening  i Johanneshov i Stockholm fick på grund av ett utdraget stambyte duscha i kalla, fuktskadade lokaler under ett års tid. När målet till slut togs upp i miljödomstolen var renoveringen klar.

Du är här Hem Nyheter

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se