Nyheter - Hyresgäster

Samlade nyheter om allt som rör hyresgäster i fastigheter, problem och möjligheter.

”Ändra lagen om andrahandshyror”

Andrahandshyresgäster i bostadsrätt kan inte längre kräva tillbaka ockerhyror. Det vill bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) ändra på och uppmanar nu bostadsminister Mehmet Kaplan att ändra lagen.

Rätt att hyra ut bostadsrätt

Häromdagen lämnade Hyresbostadsutredningen ett delbetänkande till bostadsminister Stefan Attefall (KD). Syftet med utredningen var att hitta sätt att förbättra förutsättningarna för ett effektivt utnyttjande av befintliga bostäder, till exempel genom att förenkla andrahandsuthyrning av bostadsrätter.

Enklare att hyra ut i andrahand

Kanske få som fäster sig vid SOU-släpp, men just denna borde intressera. Inte minst dem som söker bostad. SOU 2012:25 heter även Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt, och som titeln antyder ger din visst hopp för bostadslösa.

Hyresrätt drabbas oftare av brand än bostadsrätt

Det är tre gånger så vanligt att det brinner i hyreslägenheter som i bostadsrätter. Det visar statistik från Storstockholms brandförsvar. Att det är så stor skillnad har inte varit känt förut, enligt Anna Johansson, projektledare för en kartläggning av bränder i Storstockholm.

Ökad sortering och segregering

Många hyresgäster kommer de närmaste åren att få rejält höjda hyror. Billiga hyresrätter i centrum kommer att försvinna.

Det är summeringen av GPs arbete med Hem ljuva hem. 

Risk för minskad efterfrågan på lokaler

En färsk undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton, som låtit intervjua trettio av landets hundra största fastighetsägare, visar att de kommersiella fastighetsbolagen väntar sig en svag efterfrågan på såväl butiks- som industrilokaler framöver. Drygt en fjärdedel ser också detta som den enskilt största risken för sitt fastighetsbolag. Nära hälften av de tillfrågade tror dock att efterfrågan på bostäder kommer att öka det närmsta året.

40-talisterna flyttar till ett enklare liv

Det byggs allt fler bostadsrättshus som riktar sig till äldre hyresgäster. Byggföretaget JM har dotterbolaget Seniorgården som bygger 55 plus-lägenheter i allt högre takt.

Schablonavdraget vid andrahandsuthyrning höjs

Schablonavdraget vid andrahandsuthyrning av privatbostad höjs från 18 000 kr till 21 000 kr per år. Det innebär att du kan hyra ut din lägenhet eller bostadsrätt för 1 750 kr per månad skattefritt nästa år.

Nekas ersättning för likmask

Hyresgäster i Sundsvall som fått likmask i sina lägenheter nekas ersättning från sin bostadsrättsförening (HSB) för kostnader de drabbats av under saneringen.

Betalar miljon för att slippa garage

Rättviks kommun tvingas betala 1,3 miljoner för att slippa undan ett förlängt garagehyresavtal vid bostadsrättsföreningen Kullan i Rättvik.

- Inte alls roligt det här. Men alternativet för skattebetalarna hade varit än värre, en kostnad på nära fem miljoner, säger kommunens nytillträdde kanslichef Ulf Israelsson.

Jag vill att hyresrätter ska bli lika bra som brf

Medierna har rapporterat att bostadsbolaget Akelius fastigheter, med 34.000 hyres lägenheter, gett förtur till bostadssökande som sparat på företagets konton. Det är visserligen lagligt, men ett gränsfall enligt bostadsminister Stefan Attefall (KD). Roger Akelius svarar med ett angrepp på den svenska förhandlingsmodellen.

Reinfeldt dömer ut hyresrätter

Segregationen ökar i Stockholm – och en del av förklaringen är att det finns hyresrätter i city. För hyresrätter i innerstan fungerar inte. Det är statsminister Fredrik Reinfeldts analys efter DN:s artiklar om de ökade klyftorna.

Skatteregler gör hyresrätten orimligt dyr

Vid nyproduktion ges numera inga stöd till byggande av hyresrätter men väl till villor och bostadsrätter i form av ränteavdrag. Räntebidrag och investeringsstöd har funnits till hyresrätter för att kompensera för värdet av ränteavdraget men nu är dessa stöd borta (räntebidragen håller på att fasas ut men inga nya beviljas).

Dagis i Fältöversten kvar

Detta sedan bostadsrättsföreningen har accepterat Stockholms stads bud står det nu klart  att den kommunala förskolan på Fältöversten på Östermalm blir kvar.

Vräkningar ökar i bostadsrätter

Allt fler hyresgäster vräks från bostadsrättsföreningar. Under årets tio första månader kom det in 1.016 ärenden om vräkningar till hyresnämnden. Av dem kom 107 från bostadsrättsföreningar.

Familj ville inte ombilda - vräks

I dag kan en sexbarnsfamilj vra?kas. Bostadsra?ttsfo?rening ville fa? dem att ombilda sin hyresra?tt. Nu vill de vräka familjen på grund av tidigare sena hyror.

Bostadsrättsförening säger upp porrklubb

Porrklubben Privé i centrala Stockholm är uppsagda från årsskiftet. Det uppger en styrelseledamot i bostadsrättsföreningen som äger lokalen.

Kritiserad märkning togs bort

Bostadsrättsföreningen Vivalla i Nyby har i entréerna pekat ut vilka boende som har bostadssociala kontrakt, boende som kan ha skyddad identitet. ”För jävligt” säger kommunalrådet Ilona Szatmari-Waldau (V). Markeringarna är nu nedtagna.

900 får hyreshöjningar

 Även om hissen fanns när du flyttade in för flera år sedan är det först i oktober hyran höjs för att den existerar. 900 av ABK:s lägenheter får en höjning med mellan 85 och 360 kronor i månaden den 1 oktober.

Antalet vräkningar ökar

Det har skett en ökning av antalet vräkningar i landet under årets sex första månader. Till och med juni verkställdes 1 619 vräkningar enligt statistik från Kronofogden. Det motsvarar en ökning med fyra procent jämfört med samma period förra året.

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se