Nyheter

Boende och bostadsrättsfrågor är något som berör många idag. Dagligen skrivs det i tidningar och på nätet om frågor som påverkar arbetet i föreningen. För att underlätta för styrelsemedlemmen att hålla sig uppdaterad samlar vi här dagligen nyheter från alla medier kring boende och bostadsrätter.

Har vi missat en viktig nyhet? Tipsa oss gärna per mail info@styrelseguiden.se.

SEB:s misstag - backar om bostadslån

SEB kommer inte att upphöra med lån till mindre bostadsrättsföreningar som tidigare meddelats. Det tidigare beskedet var ett misstag i den interna kommunikationen. 

I torsdags meddelade Mäklarsamfundet att SEB skulle sluta låna ut pengar till föreningar med färre än tio lägenheter. Även de som ville köpa en lägenhet i dessa föreningar skulle omfattas av detta.

Andrahandshyresgäster bor dyrast av alla

Det är billigare att köpa bostadsrätt än att hyra i andra hand, visar siffror som DN tagit fram. Den snedvridna bostadsmarknaden gör att både studenter och företag väljer att flytta någon annanstans.

Lugn avslutning på bostadsmarknaden 2015

Priserna på bostadsrätter och villor i riket förblev oförändrade även den senaste månaden. På tre månader har såväl bostadsrätterna som villorna i riket ökat med +1%. De senaste 12 månaderna har bostadsrätter ökat med +16% och villor +12%. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

 

Kraftig ökning av uthyrning genom Airbnb

Under 2015 fördubblades stockholmarnas bostadsuthyrning genom sajten Airbnb. Men många grannar är oroliga när okända rör sig i husen och bostadsrättsföreningarna är rådvilla. Reglerna för korttidsuthyrning är oklara.

Slut på borallyt – köparna tål inte högre priser

Bostadsköparnas kostnadskalkyler tål inte högre priser. Det är en av förklaringarna som nu ges till att prisökningarna på bostäder ser ut att ha upphört. I december låg såväl villapriser som bostadsrättspriser stilla, visar Svensk Mäklarstatistik.

”Ändra lagen om andrahandshyror”

Andrahandshyresgäster i bostadsrätt kan inte längre kräva tillbaka ockerhyror. Det vill bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) ändra på och uppmanar nu bostadsminister Mehmet Kaplan att ändra lagen.

Airbnb nobbas av 7 av 10 bostadsrättsföreningar

Sju av tio ledamöter i bostadsrättsföreningar är skeptiska till att låta sina medlemmar hyra ut via Airbnb. Det visar en medlemsundersökning från Fastighetsägarna Stockholm. Allt fler storstadsbor hyr ut sina lägenheter via Airbnb. Bara i Stockholmsområdet har 5.500 bostadshavare har lagat ut lyan på sajten. Och sett till antalet bokningar är Stockholm nummer sju på Airbnbs tio-i-topplista, före både Los Angeles och Amsterdam.

Växjö vinner tvist om fjärrvärme

Växjö kommun har lagen på sin sida när villaägare tvingas ansluta sig till fjärrvärme, konstaterar Stockholms tingsrätt. Konkurrensverket förlorade efter att ha drivit ett förbudskrav mot att kommunen ansluter nya småhus till sitt fjärrvärmenät.

 

Demoskops boprisindikator för oktober

I Demoskops och SEB:s Boprisindikator för oktober 2015 faller hushållens förväntningar på bostadspriserna kraftigt. Boprisindikatorn har inte sjunkit så mycket en enskild månad sedan december 2012. Boprisindikatorn ligger nu på 64, vilket är en nedgång med 8 enheter från föregående månad. Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 0,11 procent om ett år och andelen som planerar att binda sina räntor minskar med 2 enheter från förra månaden, till 4 procent.

I Bromma blir attefallshus bostadsrätter

I oktober planerar ett byggföretag att resa två attefallshus i Bromma kyrka och sedan sälja dessa som bostadsrätter. De kommer att stå på en tomt på 1 300 kvadratmeter tillsammans med två parhus, och på så sätt får området totalt 6 nya bostäder- vilket går i linje med den tanke som fanns kring attefallshusen när de infördes, men som sedan inte riktigt uppfyllts.

Rekordstor andel väljer rörlig ränta

Svenskarna har en rekordstor andel rörliga bolån. Det innebär att allt fler hushåll påverkas direkt om räntorna börjar gå upp vilket kan leda till att de tvingas dra ned på annat i sin ekonomi.

De senaste åren har bolåneräntorna krupit ned till rekordlåga nivåer. Det har gjort att andelen lån med rörlig ränta stigit kraftigt. I juni 2013 låg andelen på 47 procent. Nu är siffran den högsta någonsin, 62 procent, enligt statistik från SCB.

Amorteringskrav fördröjt, men det kommer

23 april offentliggjorde FI att ett remissvar från Kammarrätten i Jönköping påpekat att det är tveksamt om FI har stöd i lagstiftningen för att införa tvingande regler om amortering. Samma dag sa finanamarknadsminister Per Bolund att regeringen ska ta tag i frågan om hur man bromsar hushållens skuldsättning med full kraft.

 

Bostadsrättsägare vinner mot byggföretag

En entreprenör förlorar i hovrätten mot ett par som påstår att de kommit överens om ett fast pris och därför inte behöver betala ytterligare fakturor. Domstolen anser att entreprenörens uppgifter har varit vaga och motsägelsefulla och att det finns flera omständigheter som talar för att parterna de facto hade avtalat om fast pris.

Ny praxis kring utmätning av bostäder

I en ny dom ändrar Högsta domstolen tidigare rättspraxis när det gäller utmätning av bostäder som ägs av en gäldenär tillsammans med en annan person. Enligt den nya praxisen kan hela bostaden nu säljas på en gång - även om en andel av bostaden alltså ägs av en annan person än gäldenären.

En bostadsrättsförening anklagar Affärsverken

En bostadsrättsförening i Karlskrona anklagar Affärsverken och kommunen för att medvetet förhala en ansökan från föreningen.

Bostadsrättsföreningen vill byta bort fjärrvärme mot bergvärme för att sänka driftskostnadern. Ansökan lämnades in i september men fortfarande har det inte kommit något svar. Det väntas i mars.

– Det är åtta månader senare än vad jag hade tänkt att det skulle vara klart, säger ordföranden Pontus Thoresson till Blekinge läns tidning.

Anledningen till förhalningen anser bostadsrättsföreningen är att Affärsverken och kommunen är oroliga för att fler ska byta bort fjärrvärmen. Enligt Pontus Thoresson har föreningen gått miste om 200 000 kronor på grund av det här.

Affärsverken menar att de inte har förhalat någonting medvetet. 

Hyreslägenheter blir bostadsrätter på Albyberget

Bostadsbolaget Mitt Alby vill sälja en del av sina lägenheter på Albyberget i Botkyrka genom ombildning till bostadsrätter.

Amorteringskrav kan bli nådastöten för ombildning

Stockholm: Hyresgäster som köper sin lägenhet vid en bostadsrättsombildning i ett attraktivt läge gör regelmässigt en vinst om de skulle sälja sin lägenhet dagen efter en ombildning. Trots detta finns en enorm tröghet i att ombilda vissa fastigheter. Denna beror på att hyresgäster tittar på månadskostnaden för att bo. Man jämför då kostnaden att bo kvar i hyresrätt med att bo i bostadsrätt efter ombildning och betalningsviljan och betalningsförmågan blir avgörande i många fall.

Brf innnehavare vinner i hovrätten

En bostadsrättsinnehavare vinner i hovrätten mot en entreprenör som hävdat att denne utfört arbeten i hennes lägenhet. Entreprenören har inte kunnat visa att det funnits något avtal om arbetena.

 

SBAB chocksänker boräntan

Statens bank SBAB vill utmana storbankerna om bolån och sänker från och med i dag sin femårsränta med 0,65 procent till 2,1 procent, skriver Dagens Industri. Det gör femårsräntan lägre än den rörliga tremånadersräntan som nu är 2,15 procent.

 

Så ser nya amorteringskraven ut

Bolån ska amorteras med 2 procent per år ned till 70 procent och därefter med 1 procent per år ned till 50 procent. Reglerna gäller bara nya bolån. Det meddelar Finansinspektionen.

 

Du är här Hem Nyheter
Föregående

Föreningens hemsida på Allabrfer.se

Som medlem på Styrelseguiden.se får din förening en gratis hemsida på Allabrfer.se, Sveriges samlingsplats för bostadsrättsföreningars hemsidor.
Läs våra användarvillkor.
Vi använder RuleMailer för att skicka nyhetsbrev.

Copyright © 2009 Styrelseguiden.se

Styrelseguiden Norden AB
Frejgatan 8
114 20 Stockholm
info@styrelseguiden.se